Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

Els Estats Units i el Regne Unit bombardegen els rebels huthis al Iemen

L'atac és en resposta al boicot i atacs que els rebels huthis han dut a terme contra vaixells comercials al Mar Roig, i suposa una escalada de tensió a la zona

|

- Publicitat -

Bombardeig massiu dels Estats Units d’Amèrica (EUA) i el Regne Unit contra els rebels huthis al Iemen, segons han confirmat les forces aèries nord-americanes en un comunicat emès aquesta matinada. Més d’una seixantena d’objectius dels rebels ha estat atacat pels exèrcits nord-americà i britànic, que han atacat radars, dipòsits i centres de llançament de míssils i drons de les milícies huthies. 

Aquest bombardeig dels EUA i el Regne Unit es produeix en resposta al boicot i atacs que els rebels huthis han dut a terme contra vaixells comercials al Mar Roig, i suposa una escalada de les tensions a la regió en ple conflicte a Gaza. “Els atacs al Mar Roig dels huthis són il·legals, inacceptables i profundament desestabilitzadors”, assegura un comunicat difós per la Casa Blanca signat per l’aliança que dona suport a l’acció militar, on s’hi inclouen, també, Austràlia, Bahrain, Bèlgica, Canadà, Dinamarca, Alemanya, Itàlia, el Japó, Holanda, Nova Zelanda, Corea, Singapur i el Regne Unit.

Publicitat

Els huthis han efectuat un total de 27 atacs contra els vaixells comercials americans des del passat mes d’octubre, quan el conflicte entre Palestina i Israel va esclatar de nou arran dels atacs de Hamàs, i va continuar escalant amb els bombardejos israelians, que han deixat més de 22.000 víctimes mortals a la Franja de Gaza, especialment infants. Els atacs i bloquejos als vaixells responen a la voluntat d’evitar l’arribada de material militar i subministraments a l’exèrcit israelià.

La Casa Blanca avisa els houthis de les “conseqüències” de continuar els atacs: “Estem decidits a responsabilitzar els actors malignes per les confiscacions i els atacs il·legals”. Washington considera que són “una amenaça directa per a la llibertat de navegació” i “posen en risc la vida de persones d’arreu del món”. En el comunicat conjunt cita “el consens ampli de 44 països” i una resolució del Consell de Seguretat de l’ONU que condemna els atacs houthis al Mar Roig.

Et pot interessar  Sánchez afirma que "Espanya està preparada per reconèixer l'Estat palestí"

El portaveu dels rebels huthis, Mohammed al-Bukhaiti, ha avisat els EUA i el Regne Unit que han comès “un error iniciant una guerra al Iemen”. En un missatge a les xarxes socials, al-Bukhaiti assegura que els iemenites “no haguessin començat la revolució del 2014” si el llavors president nord-americà George W. Bush no hagués “pressionat Ali Saleh (expresident iemenita) per atacar” els houthis o haver “pressionat l’Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units” per declarar-los la guerra el 2015. “Aviat s’adonaran que l’agressió directa contra el Iemen ha estat la insensatesa més gran de la seva història“, ha reblat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut