Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

Els economistes catalans demanen al govern espanyol “revisar” algunes de les mesures per combatre la inflació de cara a 2024

|

- Publicitat -

Els economistes demanen al govern espanyol “revisar” algunes de les mesures per combatre la inflació de cara a 2024. Així ho indica una enquesta del Col·legi d’Economistes de Catalunya, que constata que la preocupació per l’alça de preus continua a la baixa entre els professionals. Si bé la inflació es manté com el principal problema que afecta l’economia catalana segons assenyalen un 44,3% dels enquestats, el percentatge és “significativament inferior” al que es va donar en l’estudi de la primavera (64,2%). És per aquest motiu que sis de cada deu economistes demanen revisar les mesures anticrisi vigents durant el 2023, com la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics o les bonificacions al transport públic.

L’opinió dels economistes arriba mentre el govern espanyol ultima el decret que regularà la continuïtat o no d’algunes de les mesures que ha adoptat per combatre la crisi de preus. Si no es prorroguen, algunes cauran a finals d’any. “El govern espanyol hi ha de donar una ullada, perquè això té impactes”, ha dit aquest dijous el degà del Col·legi d’Economistes, Carlos Puig de Travy. Així mateix, ha admès que tenen “una mica de por” per les pujades de preus que hi haurà a partir de l’1 de gener -els peatges o les tarifes del transport públic s’encareixen, entre altres- i l’efecte que aquestes puguin tenir.

Publicitat

Un 44% dels enquestats no avala reduir la jornada laboral

L’estudi publicat aquest dijous també apunta que un 44% dels professionals no és favorable a reduir la jornada laboral a 37,5 hores setmanals sense rebaixa salarial. Per sectors, els que més s’hi oposen són els vinculats als serveis a empreses i particulars i el comerç. En canvi, la construcció, la docència i la recerca ho valoren més positivament. Els economistes han demanat posar el focus en la productivitat i han recordat que en alguns països tenen consells nacionals que es dediquen a avaluar aquest aspecte.

L’enquesta manté la inflació, el dèficit fiscal amb l’Estat, les infraestructures i la sequera com els principals problemes que té l’economia catalana. En relació amb la manca d’aigua, els economistes han lamentat la “manca d’anticipació” de l’administració i han demanat propostes “consensuades” a llarg termini.

Millor valoració de l’economia catalana que no pas l’espanyola

L’estudi del Col·legi d’Economistes també revela que l’índex de confiança en l’economia catalana és del 5,38, mentre que en el cas de l’espanyola baixa lleugerament fins al 5,24. Puig de Travy ha atribuït la diferència al fet que les exportacions, el turisme i els fons europeus són “factors essencials” en els que Catalunya “és líder” i això influeix quan els economistes han de fer valoracions.

De cara al 2024, el degà del Col·legi d’Economistes ha assegurat que les perspectives “són bones” per Catalunya, amb un creixement que serà “similar o una dècima superior” al de l’economia espanyola i un mercat de treball que “continuarà demostrant fortalesa i resiliència”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut