Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Els comuns van tard i demanen explicacions a Borràs sobre l’escàndol de la llicència per edat

|

- Publicitat -

Els comuns han denunciat “la situació escandalosa” que el Parlament pagui 1,7 MEUR anuals a funcionaris que ja no hi treballen i tenen més de 60 anys, i han reclamat explicacions a Laura Borràs, un aclariment que la mateixa presidenta del Parlament ja ha fet a primera hora d’aquest dilluns. La informació, destapada pel diari Ara, apunta a un règim que existeix des del 2008 i que s’anomena “llicència per edat”. La diputada al Congrés Aina Vidal ha demanat que s’aturin els pagaments i que Borràs detalli en l’àmbit parlamentari els criteris que han portat la cambra a “generar aquests privilegis”. D’altra banda, Vidal ha reclamat a ERC que doni suport a la reforma laboral i no jugui a ser “l’enfant terrible”. També ha carregat contra Pere Aragonès per “despatxar amb dues vaguetats estúpides” la reforma laboral.

Vidal ha lamentat que, sobre la reforma laboral, Aragonès està actuant més com un portaveu d’ERC que no pas com un president de la Generalitat. “És absolutament incomprensible”, ha opinat la diputada, que ha assegurat que a Catalunya el 85% dels contractes creats el mes passat van ser temporals. I ha afegit que si s’oposa a la reforma no ho fa contra el govern espanyol, sinó contra la majoria sindical.

Publicitat

Per tot plegat, Vidal ha demanat als republicans “la mateixa responsabilitat” que els comuns han tingut “en moltes ocasions” a Catalunya, com ara en l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat. Ha afirmat que la norma serà “un abans i un després” i ha reclamat a Aragonès que se centri “en el que apareix en la reforma”, i no en el que ha quedat fora.

Et pot interessar  Albiach situa el PSC i ERC com a "principals aliats" d'un "govern progressista"

D’altra banda, Vidal ha titllat “d’insòlit” els canvis en la cúpula dels Mossos d’Esquadra, com el relleu del cap d’anticorrupció, Toni Rodríguez. Ha criticat que “ots els canvis que estem veient han estat fets per la porta del darrere” i ha exigit explicacions a Aragonès i al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena. “Sembla que per fi ERC i Junts s’han posat d’acord per repartir-se les cadires dels Mossos”, ha etzibat. També ha valorat que si no es tracta d’una purga política, “s’hi assembla molt”.

Sobre la llicència per edat al Parlament, Vidal creu que correspon a Borràs, com a actual presidenta de la cambra, donar les explicacions pertinents. Amb tot, ha dit que no és l’única persona que s’hi haurà de pronunciar. Aquesta figura va començar a existir amb la presidència parlamentària d’Ernest Benach. Els comuns creuen que la pròxima reunió de la Mesa pot ser un bon moment per decidir la data i el format en com es reten comptes. I han advertit que casos com aquests creen desafecció i allunyen els ciutadans de la política.

Finalment, els comuns han desitjat “sort i encerts” a Maria Eugènia Gay, que serà la pròxima delegada del govern espanyol a Catalunya, en substitució de Teresa Cunillera. “Té dret a poder ser jutjada per les accions que dugui a terme”, s’ha limitat a valorar Vidal, que també ha desitjat sort a Cunillera a partir d’ara.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut