Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Els comuns pressionen a JxCat perquè retorni al pacte contra la immersió lingüística

|

- Publicitat -

La líder d’En Comú Podem (ECP) al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat aquest dissabte a JxCat que es torni a sumar a l’acord signat dijous per “blindar” el català a l’escola juntament amb ERC, PSC i els mateixos comuns. Segons ella, el pacte assegura que el català serà “l’única llengua vehicular” a les aules, i que el castellà serà una llengua “d’aprenentatge” com l’anglès. Per això, creu que el pacte hauria de passar el tràmit de la propera reunió de la Mesa del Parlament per aprovar-la al següent ple de la cambra. Segons Albiach, aquesta reforma legal seria un “paraigua jurídic” contra una “sentència infame” del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que volia posar les seves “urpes” a les aules.

Albiach ha dit que el pacte per reformar la llei de política lingüística garanteix que s’apliqui el “consens social, polític i pedagògic” per garantir la immersió i que sigui la ciutadania catalana qui decideixi la llengua que s’utilitza a les aules. Amb el nou text, segons ella, “s’aturen els peus” a les “quotes o percentatges” de llengües a l’escola.

Publicitat

Acords del Govern contra la crisi

Per tot això, ha reclamat a JxCat que es torni a sumar al pacte, “que si era bo fa 48 hores, ho és també ara”. En aquest sentit, espera que la reunió del Govern d’aquest dissabte al Palau de Pedralbes serveixi per tornar a aconseguir aquest acord i també per prendre mesures per lluitar contra la crisi econòmica generada per la guerra a Ucraïna. Així, espera que es tiri endavant un “escut social” com es va fer amb la covid.

De fet, s’ha felicitat pels últims acords aconseguits pel govern espanyol amb els transportistes per baixar el preu del gasoil i amb la Unió Europea per baixar el preu del gas. Tot i així, espera que s’incrementin els impostos a les grans companyies elèctriques, a nivell estatal i a nivell català triplicant l’actual impost.

Et pot interessar  ERC reitera l'ús "partidista" del comitè de Peticions i reclama al govern espanyol l'oficialitat del català a la UE

Dubtes sobre els Jocs Olímpics

Respecte el suposat acord tècnic entre la Generalitat i el govern aragonès pels Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 al Pirineu, Albiach ha mostrat encara els seus dubtes sobre l’impacte ambiental a la zona i sobre el futur de les noves infraestructures. A més, ha reclamat que el Govern aclareixi si ampliarà la consulta a les comarques del Berguedà, Solsonès i Ripollès.

Feminisme

Albiach ho ha dit abans d’un acte sobre feminismes a Montcada i Reixac on, juntament amb l’alcaldessa, Laura Campos, la regidora de Feminisme, Jèssica Segovia, i la portaveu del grup al Congrés, Aina Vidal, han explicat les mesures feministes a tots els nivells de l’administració i les implicacions que hi té la nova reforma laboral.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut