Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Els comuns intenten vendre una “bona imatge” de la taula de diàleg a Europa

|

- Publicitat -

L’Eurodiputat d’En Comú Podem, Ernest Urtasun, assegura que “a Europa la taula de diàleg es veu amb molta esperança”. En un esmorzar informatiu a la seu de Barcelona del Col·legi de Periodistes, ha explicat que s’espera que “hi hagi un desbloqueig” i que en surtin “resultats i solucions”. Urtasun ha dit que li “costa d’entendre el vot de JxCat en contra del sostre de despesa” i s’ha preguntat si “volen que torni la dreta” la pròxima legislatura”. “Totes les formacions polítiques catalanes haurien de pensar de quina manera donen estabilitat a aquest govern”, ha reflexionat en veu alta. L’Eurodiputat també ha considerat que és “extremadament greu” que Cs pagués com a assessor un membre de la JEC que va participar en debats sobre el procés.

L’eurodiputat ha explicat que a la Unió Europea li preocupa que el conflicte català estigui “enquistat” i que la taula de diàleg es veu com una oportunitat per desbloquejar-lo. Segons Urtasun, la mesa de negociació entre els governs no només és important pels ciutadans, sinó també perquè a Europa s’esperen resultats. L’eurodiputat dels comuns ha recordat que aquesta mesa ha estat possible gràcies al fet que hi ha hagut un canvi polític a l’Estat amb el govern de coalició de PSOE i Unides Podem.

Publicitat

Urtasun ha fet una crida a “totes les formacions polítiques catalanes” perquè donin estabilitat a l’actual govern espanyol per tal de facilitar el diàleg. En aquest sentit, ha recriminat a JxCat que votés en contra la investidura i del sostre de despesa. “Han de pensar què volen que passi a Espanya d’aquí a quatre anys? Volen que torni a governar la dreta?, ha preguntat en veu alta. Per aquesta raó ha dit que espera que totes les formacions catalanes “afrontin amb bona actitud” els pressupostos generals.

Et pot interessar  Junts diu que el 12-M està en joc "el futur de la llengua" i carrega contra Illa: "No mourà ni un dit pel català"

Durant l’esmorzar informatiu, Urtasun ha considerat que “és gravíssim” que Cs tingués com a assessor un membre de la JEC perquè “va prendre decisions que afectaven altres formacions polítiques” i ha explicat que dilluns analitzaran si cal portar aquest tema a la Comissió Europea.

Preguntat pel suplicatori per retirar-li la immunitat al president a l’exili Carles Puigdemont, l’eurodiputat ha dit que no s’atreveix a anticipar què decidirà la Unió Europea, tot i que ha dit que la seva formació sempre ha “denunciat la judicialització”. “Qualsevol cosa que avanci en seguir judicialitzant el procés no ens ajuda en la taula de diàleg”, ha conclòs.

El vicepresident del grup Verds/Aliança Lliure Europea ha explicat que aquesta legislatura també s’han proposat “posar el feminisme al cor de la Comissió Europea” i que “dijous es presenta l’estratègia d’igualtat de gènere”. “Nosaltres tenim diverses exigències en temes de pensions, salaris, violència de gènere” i “volem que les empreses amb gran volum de facturació siguin transparents amb els salaris, com es fa a Finlàndia”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut