Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Els agricultors de la Catalunya Nord se sumen a les protestes contra les condicions del sector

Els protestants bloquegen la frontera i tallen l'AP-7, així com la C-38 al coll d'Ares

|

- Publicitat -

Una nova protesta dels agricultors francesos torna a bloquejar la frontera i obliga a tallar el trànsit a l’AP-7. No es pot circular per l’autopista en sentit nord al llarg de 20 quilòmetres i, com ja va passar la setmana passada, els Mossos desvien els vehicles a l’altura de Figueres. Els sindicats agrícoles FDSEA, Joves Agricultors i el de Vinicultors s’han concentrat aquest matí al peatge de Perpinyà, des d’on han anat en marxa lenta amb un centenar de tractors fins al Voló i allà han tallat el tronc de l’autopista A9. Les protestes del sector contra l’executiu de Macron s’estenen arreu de França. A les comarques gironines els agricultors francesos també han tallat la C-38 al coll d’Ares, on han entravessat tractors a la calçada.

Jornada de protestes a la Catalunya del Nord, que se suma a l’onada d’indignació que recorre França. Als agricultors, aquest dijous també s’hi sumen professors, estanquers i escombriaires. Els estanquers s’han concentrat al peu de la D900 al Voló, els professors es manifesten pel centre de Perpinyà -també han participat a la marxa lenta a l’autopista- i els agricultors, novament, han fet sentir el seu malestar bloquejant el trànsit que arriba des de la frontera.

Publicitat

Convocats pels sindicats FDSEA, Joves Agricultors i el Sindicat de Vinicultors, un centenar de tractors ha enfilat l’A9 en sentit sud des del peatge de Perpinyà. Alguns, segons informen mitjans francesos, amb remolcs carregats amb restes vegetals, terra i pneumàtics. Des d’aquí, han anat en marxa lenta fins al Voló, on els agricultors han tornat a bloquejar l’autopista en sentit nord.

La protesta, com la setmana passada, ha obligat a tallar l’autopista AP-7 a l’Alt Empordà. No s’hi pot circular des de Figueres fins a la frontera i els Mossos d’Esquadra estan desviant tot el trànsit que circula en sentit nord. La intenció dels agricultors és tornar-se a quedar durant hores bloquejant la calçada.

Et pot interessar  Puigdemont farà cada dia un míting a Argelers i posarà 5 o 6 busos per portar-hi els assistents

A les comarques gironines, a més, les protestes dels agricultors també afecten el Ripollès. Aquí, la C-38 al coll d’Ares també està tallada. Els agricultors han entravessat tractors a la calçada, han arrencat rètols de diferents municipis i han desplegat una pancarta a banda i banda de la carretera. ‘Sense els pagesos del Vallespir, no hi ha destí’, s’hi llegeix.

Fins a Brussel·les

A Europa, el sector agrícola està en plena mobilització per l’augment de costos i les mesures que ha de complir el sector per rebre les subvencions d’Europa en el marc de la Política Agrària Comuna (PAC). Durant les darreres setmanes hi ha hagut protestes a França, Bèlgica, els Països Baixos, Alemanya o Itàlia, entre d’altres. Aquest dijous, coincidint amb la cimera, la mobilització també arriba a Brussel·les.

A Catalunya, els pagesos també s’estan organitzant. Aquí, les mobilitzacions s’han convocat per a la setmana vinent i l’altra. El sector reclama a l’administració solucions urgents davant la crisi que viu la pagesia, per l’increment de costos, l’excessiva burocràcia i la davallada de producció que han patit arran de la sequera.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut