Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Els advocats de l’1-O critiquen que el TC “ha perdut la vergonya jurídica”

|

- Publicitat -

Els advocats dels polítics independentistes condemnats per impulsar l’1-O Andreu Van donin Eynde, Olga Arderiu i Benet Salellas han criticat la dilació del Tribunal Constitucional (TC) per resoldre els recursos que han presentat: “Ha perdut la vergonya jurídica”, ha lamentat Salellas.

En una entrevista aquest dimarts en Tv3 recollida per Europa Press, Van den Eynde ha acusat el TC de falta d’imparcialitat i d’haver-hi “un cert interès a prejutjar els fets”, després del que ha retret que dilati pronunciar-se sobre els recursos perquè el calendari impedeixi que es facin efectius.

Publicitat

El TC reprèn la seva activitat presencial aquest dimarts amb un Ple en el qual abordarà les recusacions presentades per l’ex-vicepresident del la Generalitat i líder d’ERC, Oriol Junqueras; l’exconseller Raül Romeva, i l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell contra els membres d’aquest òrgan.

Salellas ha assegurat que al TC “comença a ser un tribunal no permeable a les decisions” d’altres tribunals internacionals, i ha sostingut que cada vegada li importa menys la seva imatge, la qual cosa ha qualificat de preocupant.

Van den Eynde ha insistit que la dilació per resoldre els recursos provoca que no pugui aplicar-se perquè ja no és efectiva: “Si es resol sobre la presó provisional quan ja han passat dos anys, ja no és aplicable”, i ha acusat el TC de protegir-se a si mateix.

Trasllat de presó de Forcadell

Sobre el trasllat de Forcadell des de la presó de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragona), fins a la Presó de Dones de Barcelona (Wad-Ras), la seva advocada Olga Arderiu ha explicat que ha estat per un motiu “estrictament familiar”.

Et pot interessar  El TC desestima el recurs de Junqueras contra la decisió d'excloure'l de les eleccions generals del 2019

Ha concretat que inicialment a Forcadell li corresponia la presó de Wad-Ras, perquè està empadronada a Sabadell (Barcelona), però que va demanar anar a Mas d’Enric per proximitat a la seva mare, però ha afegit que malgrat que li han concedit el 100.2 i té permís per sortir, “a la seva mare no l’ha vist ni una hora”.

A més, amb la crisi del coronavirus encara l’ha vist menys, ja que és una persona major i per tant població de risc, per això ha decidit canviar de presó per “estar mes prop de la seva família més immediata”.

Reforma de la sedició

Preguntats per una possible reforma en el Codi Penal del delicte de sedició, Van den Eynde ha dit que no solament poden treballar amb la llei vigent i ha apuntat: “El problema que tenim és que, quan és el poder judicial el que aplica la llei, no tenim la seguretat que si canvia la llei l’aplicarà”, i ha demanat que el poder judicial tingui un contrapès.

Arderiu ha afirmat que si el nou delicte de sedició fos més beneficiós s’haurien de revisar els casos de les persones a les quals afecta i Salellas ha sostingut que la sedició és “un fòssil jurídic” i han demanat al TC que ho anul·li.

L’advocat de Cuixart també ha destacat que si hi ha voluntat política hi ha moltes eines per posar en llibertat als presos i ha desitjat que, “davant aquest poder judicial amb perspectiva tan conservadora”, hi hagi un poder polític que ho contrapesi.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut