Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

Elena: “Hi ha indicis de grups de gent que queden per sortir a caçar homosexuals”

El conseller diu que estan “instal·lats en l’odi i alimentats per un cert aval en el menyspreu a la diferència”

Agències 08/09/2021
Joan Ignasi Elena, conseller d'interior de la Generalitat

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha dit aquest dimecres que “hi ha indicis” de l’existència a Catalunya de “grups de gent que queden per sortir a caçar” persones homosexuals. En una entrevista a RAC1, el conseller ha explicat que aquests grups, que no ha volgut qualificar d’organitzats, estan “instal·lats en l’odi i alimentats per una cultura de l’odi a la diferència”. Ha atribuït la seva existència a “un cert component social d’una certa permissivitat, un cert aval en el menyspreu a la diferència, que ajuda i anima a determinats col·lectius a fer un pas més”. Davant aquesta situació “extremadament greu”, el conseller ha explicat que la policia catalana és “implacable”.

Segons fonts policials consultades per l’ACN, aquests grups no tenen un lideratge clar, uns objectius definits ni una estratègia predeterminada, però sí que poden ser diversos amics i coneguts que queden per anar de festa o alguna altra activitat i aprofiten l’ocasió per agredir o vexar membres del col·lectiu LGTBI que es troben pel carrer. El conseller ha dit que les persones homosexuals “no han de tenir por” perquè “la por és la victòria d’aquesta gent”. Ha demanat que es comportin amb normalitat perquè “al final acabaran guanyant i tindran els Mossos al seu costat”.

Ha recordat que els Mossos d’Esquadra disposen d’un grup de quinze persones especialitzades en delictes d’odi i en aquests moments s’està fent una formació especialitzada al conjunt dels agents sobre aquesta qüestió. “Ens hi hem posat molt seriosament”, ha assegurat Elena, que ha dit que treballen per ser “implacables” com en el cas de l’agressió a la platja del Somorrostro de Barcelona, els quatre responsables de la qual ja van ser arrestats a meitats d’estiu. Durant el primer semestre es van rebre 92 denúncies per atacs lgtbi-fòbics, el 40% de tots els delictes d’odi. Això suposa un augment del 24% respecte els 74 delictes denunciats el 2020 i un increment del 58% respecte els 58 fets denunciats el 2019. El 70% dels fets han estat resolts.

Peatges: “No és suportable”
Elena també s’ha referit a les llargues cues a les autopistes sense peatges dels últims dies, i ha lamentat que la concessionària es negués diumenge a obrir més de cinc vials per permetre agilitzar el pas dels vehicles. La previsió és que les obres de desmuntatge de les cabines comencin a final d’any i no acabin fins al primer trimestre de l’any vinent. Elena ha explicat que estan exigint que s’agilitzin els terminis i que de manera immediata es retiri almenys la meitat de la infraestructura. “Estem apretant, no és suportable aguantar aquest tipus de situacions”, ha dit.

Ha explicat que sense retirar la infraestructura dels peatges els vehicles han de passar de 120 a 30 km per hora i es provoquen retencions. El conseller ha detallat que el cap de setmana van demanar en dues ocasions que obrissin més vials a la concessionària, que els va respondre que amb cinc vials era “suficient”. També ha demanat a l’Estat que es treguin la resta de peatges com . “Em semblaria just i coherent que de la mateixa manera que s’han destinat 3.000 milions d’euros a treure les radials de Madrid, es col·labori amb 1.500 milions, la meitat, per treure els peatges de la C-32”, ha conclòs.

“El Govern ha d’estar unit”
El conseller d’Interior no té previst anar a la manifestació convocada contra l’ampliació de l’Aeroport del Prat. Elena considera que “el Govern sempre no només ha de donar imatge d’unitat, ha d’estar unit i ho està”. Per altra banda, ha dit que si algun conseller va a la manifestació “no vol dir que el Govern estigui desunit”. Ha resumit la posició unitària del Govern indicant que és “necessari donar més pes i capacitat a l’Aeroport del Prat, però no a costa de tirar ciment sobre un parc natural”.