Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

Elena demana explicacions a Marlaska per l’informe de l’Europol que qualifica l’independentisme de “potencialment terrorista”

Apunta que és "d'una gravetat extrema que institucions de l'Estat assenyalin com a potencialment terroristes moviments legítims i pacífics com són el sobiranisme català i basc"

|

- Publicitat -

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha demanat explicacions al ministre espanyol de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, arran de l’informe de l’Europol sobre ‘Tendències i situació del terrorisme de la Unió Europea 2023’ que qualifica els moviments independentistes català i basc de “potencialment terroristes”. El conseller ha enviat una carta al ministre espanyol en la qual li fa notar que “combinen separatisme amb visions extremistes d’esquerra” i “missatges contra Espanya i les institucions, així com el capitalisme”.

En la carta, Elena subratlla que el director executiu de l’Europol va confirmar a l’eurodiputada d’ERC Diana Riba que el contingut de l’informe és aportat pels Estats, sense que l’agència en faci una qualificació. Arran d’aquesta informació, Elena ha reclamat conèixer l’origen d’aquest contingut i ha dit que en cas que el ministre o el ministeri en tinguessin constància serà necessària “l’assumpció de responsabilitats”.

Publicitat

Amb tot, el conseller d’Interior ha assenyalat que és “d’una gravetat extrema que institucions de l’Estat assenyalin com a potencialment terroristes moviments legítims i pacífics com són el sobiranisme català i basc”. També ha recalcat que és “una ofensa a centenars de milers de ciutadans que, de forma democràtica, expressen des de fa anys el seu desig de decidir a les urnes el futur polític dels seus països respectius”.

D’altra banda, Elena també ha preguntat a Marlaska si obrirà algun tipus d’investigació interna per aclarir qui va aprovar les informacions, en cas que el mateix ministre no en tingués coneixement. “Deixar passar aquest assumpte sense cap mena d’acció suposaria un atac cap a tot un país que, de manera molt majoritària, demana des de fa anys expressar-se a les urnes per dirimir el seu futur polític”, ha afirmat.

Et pot interessar  El periodista Jesús Rodríguez i l'empresari Josep Campmajó s'exilien a Suïssa per la investigació del Tsunami Democràtic

Elena ha acabat la carta assegurant que “en lloc de perseguir reiteradament el sobiranisme basc i català, haurien de centrar els esforços en l’auge de l’extrema dreta a l’Estat”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut