Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El youtuber Auronplay esborra una piulada que ironitzava sobre l’ús del català en els seus vídeos

|

- Publicitat -

El creador de contingut AuronPlay ha aixecat polseguera a Twitter després que ironitzés sobre els continguts audiovisuals en català. Auron, a la plataforma de l’ocellet blau, el 17 d’octubre va publicar que: “M’agradaria molt fer tot el meu contingut en català, una llengua que estimo amb bogeria, però m’agrada més ser famós i milionari”.

Un usuari de Twitter, que en el seu moment el va sorprendre que el creador de contingut fes aquestes declaracions, va capturar la piulada i la va desar. Per a la seva sorpresa, Auron recentment l’ha esborrat. És possible, que per por que algú es prengués malament aquestes afirmacions i deixés de veure’l.

Publicitat

L’usuari ha demanat al creador de contingut que li expliqués per què ho va fer. Amb el silenci d’Auron es pot entendre que va ser una afirmació desafortunada, ja que hi ha una probabilitat alta que hi hagi seguidors del creador de continguts, que en veure el seu punt de vista “poc defensor del català”, tingui un cert desencant amb Auron. Per això, és possible que no n’hagi fet cap comentari.

En certa manera, la piulada d’Auron exemplifica molt bé què succeeix amb la creació de continguts audiovisuals en el sistema català i espanyol. És a dir, que els continguts audiovisuals tant en el sistema de distribució convencional com en les noves plataformes d’internet i xarxes socials, tenen moltes més dificultats de ser visualitzats si estan fets en llengua catalana.

Per tant, demostra que hi ha una certa catalanofòbia pel que fa a continguts audiovisuals en català i evidencia que pels creadors de continguts, malgrat ser catalans i com defensa Auron “estimar amb bogeria el català”, resulta més interessant parlar en castellà, ja que poden arribar igualment al públic català sense excloure els castellanoparlants. Demostra també, un cert conformisme de la societat catalana que no premia als creadors de continguts que opten per fer vídeos en català, que malgrat saber que tindran menys visualitzacions per fer-los en aquesta llengua, volen promoure-la.

Et pot interessar  Catalanofòbia del cònsol equatorià a les Balears: afirma que la llengua "discrimina", "segrega" i "roba oportunitats"

És necessari per tant que hi hagi una proposta que sigui capaç d’atreure a qui només mira els resultats econòmics. Cal destacar que AuronPlay, gairebé no ha fet contingut en català i que dona a entendre un cert to sorneguer quan l’usa. El 2020 va ser criticat perquè segons diversos mitjans va traslladar-se a Andorra per pagar menys impostos. Aquest fet, malgrat que des d’un punt de vista legal no incompleix cap normativa, sí que pot estar a subjecte a debat, ja que en definitiva mostra una voluntat de pagar els mínims impostos possibles, malgrat tenir un sou milionari.

Així doncs, el fet que Auron hagi esborrat la piulada deixa molts fronts oberts. No esclareix si està a favor de la creació de continguts en català o bé si feia broma sobre que hi hagi una certa catalanofòbia a la xarxa. Per aquest motiu, planteja certs dubtes en el creador de continguts, ja que qui estima amb bogeria el català també pot fer vídeos en aquesta llengua, encara que no sigui l’opció més rendible.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut