Divendres, 3 de febrer de 2023 - Edició 1653
La República

El TSJC desestima el recurs de súplica de Roger Torrent per presumpta desobediència

La querella de la Fiscalia Superior de Catalunya es refereix a la tramitació les resolucions sobre el dret d’autodeterminació i la reprovació del Rei

Agències 13/07/2021
Eusebi Campdepadrós, Josep Costa, Roger Torrent quan eren a la Mesa del Parlament

La sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat aquest dimarts el recurs de súplica que van presentar l’expresident del Parlament Roger Torrent i tres membres més de la Mesa de la cambra catalana per presumptament desobeir el Tribunal Constitucional (TC) quan van tramitar unes propostes de resolució relacionades amb el procés independentista. Segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés Europa Press, els magistrats també desestimen el recurs de súplica que afecta l’aleshores secretari primer de la Mesa del Parlament, Eusebi Campdepadrós, i la secretària quarta, Adriana Delgado, tot i que en la decisió no esmenten l’aleshores vicepresident primer, Josep Costa.

La querella, que la Fiscalia Superior de Catalunya va presentar l’1 de març, es refereix a la tramitació de dues resolucions que reivindicaven el dret d’autodeterminació i reprovaven el Rei. En concret, es refereix a una proposta de resolució que van registrar Junts, ERC i la CUP contra la sentència de l’1-O i que defensava el dret a l’autodeterminació. També a una resolució tramitada el mateix dia i que “reiterava la reprovació” al Rei després que el TC ja havia declarat inconstitucionals els apartats d’una altra resolució en el mateix sentit.

El fiscal considera que la tramitació d’aquestes propostes de resolució va suposar desoir el TC, que havia anul·lat les lleis de desconnexió i havia advertit a la Mesa del Parlament de la seva obligació d’impedir que s’apliquessin. Els procuradors de Torrent, Campdepadrós i Delgado van presentar el passat 23 de març i 8 d’abril un recurs de súplica en què demanaven al TSJC revocar la resolució amb la qual va admetre a tràmit la querella del fiscal, dictar-ne una altra per inadmetre-la, i que fos revisada per un altre tribunal “per garantir la necessària imparcialitat”.