Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El TSJC deixa a punt de judici la causa contra Jové i Salvadó

|

- Publicitat -

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha conclòs la instrucció del sumari contra Josep Maria Jové i Lluís Salvadó pels preparatius de l’1-O i ha deixat la causa preparada per ser jutjada. Jové i Salvadó, inicialment investigats pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, estan processats per malversació de fons públics, revelació de secrets i desobediència. Ara les parts hauran de presentar els seus escrits d’acusació i defensa.

El juliol de l’any passat la sala civil i penal del TSJC va rebutjar els recursos de les defenses i va confirmar el processament de tots dos per la seva activitat mentre eren càrrecs de la Vicepresidència i Conselleria d’Economia el 2016 i el 2017. El tribunal considerava que no hi ha hagut indefensió per part de Jové i Salvadó ni s’han vulnerat els seus drets, ja que mentre eren investigats al jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, a partir de setembre del 2017 fins que van ser elegits diputats al Parlament el desembre del 2017, es van poder defensar plenament. A més, també negava que s’hagin incorporat proves d’altres processos on no estiguessin presents, i diu als advocats que no n’han aportat cap exemple. L’escrit recordava que la investigació inicial d’Instrucció 13 era pel suposat espionatge fiscal de la Generalitat als ciutadans i el possible camuflatge de 400 milions dins del pressupost del Govern per organitzar l’1-O. Per això es va dirigir la investigació contra el Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda.

Publicitat

Els magistrats també deien que el delicte de prevaricació es basa en el conveni entre Vicepresidència i l’Idescat per accedir a dades del cens per només elaborar el cens electoral per al referèndum independentista. També deien que el delicte de malversació, tot i que s’hagi jutjat al Tribunal Suprem sense la presència de Salvadó i Jové, també es pot aplicar a aquests dos processats, perquè tots dos formaven part del control de la despesa de la Generalitat.

Et pot interessar  Cap sorpresa: el TSJC rebutja la petició de recusació de Jové contra Barrientos per les seves declaracions sobre l'amnistia

A Salvadó li recordava específicament que el programa per millorar la hisenda catalana preveia escenaris post-referèndum quan el TC ja l’havia impugnat i havia recordat que la Generalitat no podia gestionar impostos no cedits.

Per últim, considerava proporcionals les mesures cautelars de compareixença mensual als jutjats, sigui el més proper a casa seva o al mateix TSJC, a més de lliurar el passaport per no marxar a l’estranger. A finals de juny de l’any passat Jové i Salvadó van pagar 1,6 milions d’euros de fiança gràcies a les aportacions de la Caixa de Solidaritat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut