Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

El TSJC ajorna el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per l’1-O per evitar interferències amb la campanya electoral

El tribunal, però, rebutja la petició dels acusats de suspendre les vistes orals a l’espera de l’aprovació de la llei d’amnistia

|

- Publicitat -

Amb les eleccions al Parlament previstes pel pròxim 12 de maig, i encara judicis pendents als responsables del referèndum de l’1-O, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha decidit ajornar el judici contra el diputat d’ERC Josep Maria Jové, el president el Port de Barcelona, Lluís Salvadó, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga. El judici per la participació i implicació de tots tres en l’organització del referèndum estava previst que s’allargués del 10 d’abril a finals de maig, coincidint de ple amb la campanya electoral.

Per tal d’evitar que el judici interfereixi en la campanya, i tenint en compte que aquesta interferència podria beneficiar l’independentisme en posar en el focus la repressió judicial espanyola, el TSJC ha optat per ajornar-lo. Ara, el tribunal haurà de dictar noves dates per al judici. En canvi, però, desestima la petició de les defenses de suspendre les vistes orals a l’espera de l’aprovació de la llei d’amnistia.

Publicitat

Els magistrats recorden que un dels acusats, Jové, és diputat al Parlament, i una altra, Garriga, consellera de la Generalitat, tots dos del mateix partit, mentre que l’acusació popular, Vox, també concorre a les eleccions catalanes. Totes les parts del procediment han estat d’acord que la celebració del judici podia interferir en la campanya electoral i viceversa.

D’altra banda, per al tribunal, la simple tramitació de la llei d’amnistia no pot suspendre el judici perquè aquest supòsit no està prevista a les lleis processals fins que no s’hagi publicat la nova legislació. A més, els magistrats consideren que actualment la llei no pot ser tinguda com un fet cert amb capacitat d’interferir o alterar el curs del judici. No obstant, la seva eventual promulgació i publicació sí que faria que el tribunal estudiés si es podria aplicar als fets i acusats d’aquest procediment judicial.

Et pot interessar  La JEZ censura l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar obligant-lo a retirar banderes, símbols i pancartes independentistes
Publicitat

Opinió

Minut a Minut