Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

El Tribunal Suprem del Regne Unit estudia el referèndum d’Escòcia

|

- Publicitat -

El Tribunal Suprem del Regne Unit ha començat a estudiar si el Parlament d’Escòcia pot convocar un referèndum d’independència unilateral i sense rebre l’aprovació de Londres. Després de l’última negativa del govern britànic de celebrar una consulta respecte de la independència d’Escòcia, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, va portar la qüestió al tribunal britànic, que aquest dimarts, 11 d’octubre, ha començat les vistes per examinar-la, tot i advertir que pot “trigar mesos” a decidir.

El procés legal iniciat aquest dimarts dictaminarà si Escòcia rep l’aval legal per efectuar la consulta sense comptar amb el vistiplau de Londres. Tant el govern britànic com l’escocès exposaran els seus arguments davant de cinc jutges, els quals procediran a determinar el seu veredicte, que pot ser a favor, en contra o cap dels dos. No obstant això, el Tribunal Superior ha avisat que poden passar “mesos” fins a arribar a aquest veredicte. “Si Westminster hagués tingut el més mínim respecte per la democràcia escocesa aquesta vista no hauria estat necessària”, va declarar el passat dilluns Sturgeon “però Westminster no té respecte. Això vol dir que aquest assumpte, tard o d’hora, acabaria als tribunals”, recull El Periódico.

Publicitat

Dos mesos enrere, va anunciar i posar data pel comici: el 19 d’octubre del 2023, ja que considera que l’escenari actual, amb el Regne Unit fora de la Unió Europea, és molt diferent del d’anys enrere. A diferència del referèndum celebrat l’any 2014, aquest no serà vinculant, sinó que servirà per “conèixer l’opinió del poble escocès”. Tanmateix, Sturgeon està disposada que el poble escocès decideixi el seu futur en un referèndum i ha alertat que, en cas que el Suprem dicti en contra seu, les pròximes eleccions escoceses seran una votació a favor o en contra de la independència.

Et pot interessar  Bolaños nega que es parli de referèndum amb ERC: "Estem en campanya, escoltarem moltes coses, algunes que no són certes"

El govern britànic diu que el Tribunal Suprem no pot decidir sense conèixer els termes del projecte de la llei

Per la seva banda, el govern britànic ha sostingut davant el Tribunal Suprem que aquest no pot decidir sobre intencions “abstractes” del govern escocès, tal com recull l’ACN. L’advocat de l’executiu britànic defensa que “no és adequat” que el tribunal decideixi sobre un projecte de llei del qual encara no es coneixen els termes.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut