Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

El Tribunal Internacional de Justícia decideix aquest divendres si ordena a Israel aturar “immediatament” la guerra a Gaza

La cort a la Haia ha de determinar si és "plausible" que l'estat hebreu sigui còmplice o estigui cometent un genocidi

|

- Publicitat -

El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) decideix aquest divendres si ordena Israel aturar “immediatament” la guerra a Gaza. La cort amb seu a la Haia va anunciar el pàssat dimecres que es pronunciarà divendres al migdia sobre les mesures provisionals sol·licitades per Sud-àfrica en la seva demanda contra Israel per genocidi. Aquest òrgan judicial internacional que dirimeix disputes entre estats ha de determinar si és “plausible” que l’estat sigui còmplice o estigui cometent un genocidi. És el principal requisit per atorgar les cautelars en aquesta fase del procediment. Posteriorment, s’entra en el fons de la qüestió, és a dir, si efectivament s’ha vulnerat la Convenció del Genocidi.

El passat 29 de desembre la República de Sud-àfrica va demandar l’Estat d’Israel davant la Cort Internacional de Justícia per “violar les seves obligacions en virtut de la Convenció per a la Prevenció i la Sanció del Delicte de Genocidi”. Segons la sol·licitud, els actes i “omissions” d’Israel “tenen caràcter genocida” perquè pretenen “destruir els palestins a Gaza” com grup nacional, racial i ètnic.

Publicitat

Sud-àfrica ha demanat mesures provisionals per impedir “un dany encara més greu i irreparable dels drets del poble palestí” i garantir el compliment d’Israel de les seves obligacions en virtut de la Convenció del Genocidi”.Israel nega el genocidi contra els palestins i, tot al·legant el seu dret a l’autodefensa, assegura que els seus atacs només busquen aturar “l’amenaça” de Hamàs i “recuperar els ostatges” segrestats el 7 d’octubre.

Et pot interessar  Les nostres guerres
Publicitat

Opinió

Minut a Minut