Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El tribunal escolta per primera vegada els testimonis de ciutadans lesionats l’1-O

Un total de 17 persones agedides, que han estat proposades per les defenses per contrastar les versions de la policia espanyola

|

- Publicitat -

El tribunal que jutja el procés independentista escolta per primera vegada els testimoniatges d’una quinzena de ciutadans que van resultar lesionats en col·legis electorals durant la celebració del referèndum de el 1 d’octubre de 2017. Tots aquests testimonis, un total de 17 persones, han estat proposats per les defenses per contrastar les versions ofertes pels agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil que van acudir als centres de votació de Catalunya per donar compliment al mandat judicial del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d’impedir l’1-O i que han comparegut en aquesta vista oral.

Les majoria dels agents, sobretot els que formaven part dels ‘antidisturbis’ de tots dos cossos, van afirmar a les seves declaracions en el Tribunal Suprem que van haver de fer servir en molts casos la força amb “proporcionalitat” perquè els concentrats tenien la intenció d’impedir-los entrar en els col·legis electorals per requisar les urnes i paperetes.

Publicitat

Després de tots aquests ciutadans compareixerà l’exdirector del servei català de Salut David Elvira Martínez. Per a la sessió de la tarda, el tribunal ha realitzat uns canvis després que la defensa de Joaquim Forn, exercida per l’advocat Javier Melero, hagi renunciat a un dels seus testimonis, al comissari cap de la regió metropolitana de Barcelona dels Mossos d’Esquadra, Carles Anfruns.

D’aquesta manera, el jornada d’aquest dimarts -l’última d’aquesta setmana a causa dels festius en la Comunitat de Madrid el dia 1 i 2 de maig- la tancaran el comissari cap de la regió policial central de la policia autonòmica, Sergio Plà; el secretari general del sindicat autonòmic de Policia (SAP), Pere García; i el conseller de Sindicat de Comandaments dels Mossos, Josep Gulliot.

Et pot interessar  ERC celebra l'ajornament del judici per l'1-O però reclama l'aplicació de l'amnistia a Jové, Garriga i Salvadó

Vergés es trasllada al Suprem per exigir a l’Estat que “deixi de mentir” sobre el nombre de ferits de l’1-O

Al seu torn, la consellera de Salut, Alba Vergés, s’ha traslladat aquest dimarts al Tribunal Suprem per exigir a l’Estat que “deixi de mentir” sobre el nombre de ferits de l’1-O. Vergés ha avisat que no permetrà que es qüestioni el sistema de salut català, i ha recordat que governs del PP i del PSOE han posat en dubte la professionalitat dels facultatius catalans que van atendre els lesionats de l’1-O quan han negat que hi hagués ferits. “Això no ho permetré com a consellera de Salut. Que deixin de mentir i escoltin el que van dir aquells professionals que van atendre els votants que van ser agredits l’1-O”, ha apuntat Vergés.

Aquest dimarts declara al Suprem l’exdirector del CatSalut per explicar l’informe que en el seu moment va fer el Departament de Salut, que va registrar 1.066 ferits per l’1-O.
“991 atesos el mateix dia i 75 més entre el 2 i el 4 d’octubre. Això és el que hi ha, el que va explicar el nostre servei sanitari, i no ha canviat en absolut”, ha insistit Vergés, que també ha viatjat a Madrid per donar “suport i escalf” als votants que declaren aquest dimarts.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut