Dissabte, 13 d'agost de 2022 - Edició 1479
La República

El Tribunal d’Estrasburg sanciona Polònia per no respectar la normativa comunitària

L’Estat polonès haurà de compensar dos jutges, a qui una cambra presumptament vinculada a l’executiu els va negar accedir a canvis de destinació

Redacció 08/11/2021

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha decidit condemnar Polònia arran de la vulneració de drets ocorreguts recentment amb la sobreposició de la Constitució polonesa a la legislació comunitària.

Amb aquestes decisions en la legislació, l’executiu polonès tenia capacitat per expedientar membres del Tribunal Suprem polonès. El tribunal d’Estrasburg ha considerat, per tant, que no hi havia ni independència judicial, ni tampoc imparcialitat i apunta que es va vulnerar els drets dels jutges Monika Dolinska-Ficek i Artur Ozimek.

Els dos magistrats van solicitar poder disposar de noves destinacions, que se’ls van denegar, perquè l’òrgan decisor era una cambra que no tenia independència respecte a l’executiu. Més de 3 anys després el Tribunal d’Estrasburg ha dictaminat que l’estat polonès haurà d’indemnitzar amb 15000 euros a cada un pels danys causats.

A més, el Tribunal d’Estrasburg insta a les autoritats poloneses a prendre mesures per evitar que l’executiu pugui controlar els jutges que han de controlar aquest poder. És a dir, perquè mantinguin la separació dels tres poders i es compleixi amb la normativa comunitària.