Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

El tendenciós retrat dels mitjans madrilenys de la Diada per debilitar l’independentisme

L'espanyolisme es consola amb la desmobilització independentista mentre tracta de desinflar el moviment davant els ulls de l'Estat espanyol

|

- Publicitat -

Per sisè any consecutiu, els mitjans madrilenys han obert les seves portades l’endemà de la Diada amb imatges de la manifestació ocupant la primera plana del diari. Com cada any, el retrat tendenciós i esbiaixat evidencia que l’objectiu dels mitjans espanyols és més aviat culminar el que van començar sis anys enrere; amb titulars desmotivadors però parcialment falsos, intenten fer veure que la Diada ha estat un fracàs i que l’independentisme ja no surt al carrer.

El ball de xifres entre el nombre d’assistents comptabilitzat per l’Assemblea Nacional Catalana i el suposat oficial, comptabilitzat per la Guàrdia Urbana, ha estat un dels elements en què els mitjans impresos madrilenys s’han basat per a dissenyar les seves portades. Mentre l’ANC assegura que els assistents van ser més de 800.000, la GUB rebaixa la xifra a poc més de 115.000 persones, una diferència que fa sospitar que la xifra de veritat es troba entremig. No obstant això, Madrid s’ha agafat a la xifra oficial, i amb ella intenta fer veure que el moviment independentista ha perdut suport.

Publicitat

El País‘ titula la portada d’aquest dimarts, 12 de setembre, amb la frase ‘La Diada perd pistonada en plena negociació de la investidura‘, la qual té la clara intenció de retratar l’independentisme com un moviment caduc que, així i tot, condiciona la investidura del pròxim president espanyol.

El País

El mitjà ‘La Razón’ va un pas més enllà en la seva difusió de veritats a mitges i titula amb ‘Desmobilització total‘ la seva portada d’avui dedicada a la Diada. Un titular que no podia ser més fals i tendenciós, tenint en compte els actes celebrats arreu de Catalunya amb motiu de la Diada i que la manifestació, malgrat aquesta “desmobilització total”, va omplir la plaça. L’ABC dedica a la Diada una gran fotografia d’un carrer buit amb un sol manifestant que porta l’estelada, mentre titula ‘La pugna entre Junts i ERC buida la Diada independentista‘.

Et pot interessar  Els homes joves són els més espanyolistes i favorables a protegir els símbols franquistes, segons una enquesta d'Òmnium

La Razón

ABC

El Mundo’, per la seva banda, decideix referenciar a Puigdemont i el referèndum: ‘La Diada aclama Puigdemont per arrencar un referèndum‘, tot indicant en subtítols que ‘la manifestació separatista es desinfla i s’entrega al pròfug per reviure gràcies a la seva negociació amb Sánchez’ i que el president Aragonès ha estat escridassat.

El Mundo

El Periódico‘, opta per no entrar en el ball de números i desmerèixer tant la mobilització com la Diada titulant ‘Diada de tràmit‘, mentre ‘La Vanguardia‘ esmenta la pressió que l’independentisme civil exerceix sobre els partits en l’escenari de la negociació amb el PSOE.

El Periódico

La Vanguardia

Publicitat

Opinió

Minut a Minut