Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

El TC tomba la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes que va impulsar el Govern l’any passat

Espanya constantment impedeix fer politiques socials al govern de Cataunya amb l’excusa que envaeixen competències de l’Estat

Redacció 07/11/2021
El TC espanyol, a l'inrevés de totes les justícies europees

Qui envaeix constantment pensa que és envaït. És allò tan castellà de “piensa el ladrón”, que tan fàcilment aplica el TC brandant el “comodí” de la constitució. Qualsevol disposició de la Generalitat ha de passar per “l’harmonització”, pel “café para todos”, i, si no ho fa, l’argumentari és senzillíssim: “és inconstitucional”.

Així, el Tribunal constiEl TC ha decretar inconstitucional la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes que va introduir el Govern de la Generalitat l’any passat als pressupostos. La sentència, que ha avançat ElNacional.cat, tomba així la decisió de l’executiu després d’un recurs del govern espanyol per invasió de competències. Ara, el Tribunal Constitucional estima aquest mateix recurs i declara la nul·litat de la mesura fiscal que es va imposar per beneficiar les rendes inferiors a 12.451 euros.

La sentència, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, apel·la a la “seguretat jurídica” per a dir que la decisió d’anul·lar la rebaixa no afectarà les persones que s’han beneficiat de la mesura en la declaració del 2020 i, per tant, no hauran d’abonar els diners que es van estalviar. El que segur que no podran fer, però, és tornar a aplicar-se aquesta rebaixa en el proper exercici.