Dimecres, 30 de novembre de 2022 - Edició 1588
La República

El TC segueix la línia repressora espanyola i avala la suspensió de Rull i Turull com a diputats

Els jutges argumenten que no es va vulnerar el seu dret a la presumpció d’innocència

Agències 22/12/2020
Jordi Turull i Josep Rull, a les portes de Lledoners / Junts per Catalunya

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat desestimar els recursos d’empara dels presos polítics Josep Rull i Jordi Turull contra les resolucions de la Mesa del Congrés dels Diputats del 24 de maig i 11 de juny del 2019 que declarava suspesa la seva condició de diputats. El TC utilitza la seva jurisprudència en el cas idèntic de Jordi Sànchez i assegura que l’article 384 bis del Codi Penal –que estableix la suspensió automàtica d’un càrrec públic en el moment en què existeixi una interlocutòria de processament ferma- “és d’aplicació immediata” i no implica una vulneració de la presumpció d’innocència.

Igual que en el cas de Sànchez, sentència conclou que no s’ha vulnerat el seu dret a la presumpció d’innocència ni a l’exercici del càrrec per l’aplicació de la Llei d’Enjudiciament Criminal (Lecrim).

En concret, l’alt tribunal considera que l’article 384 bis de la citada llei “ni estableix cap sanció o pena ni la seva aplicació o compliment per part de la Mesa del Congrés ha deparat condemna al demandant”.

El Constitucional també conclou que la doctrina aplicada sobre la presumpció d’innocència és plenament conseqüent amb la del Tribunal Europeu de Drets Humans.

El TC rebat les afirmacions de les defenses i assegura que la Mesa del Congrés dels Diputats es va limitar a complir la llei que estableix la suspensió automàtica en cas d’obertura del procés judicial.

“Tota la impugnació està fonamentada sobre l’error bàsic que confon l’execució per part d’un òrgan competent de la suspensió automàtica amb una suspensió acordada per aquest òrgan”, diuen les sentències.

L’alt tribunal considera les resolucions parlamentàries impugnades no consideren el demandant culpable de cap fet il·lícit i creu que “cap valoració similar està present, ni tan sols de manera implícita, en el propi precepte legal aplicat”. “No va patir l’actor cap tipus de lesió en el seu dret a ser tractat com a innocent, malgrat l’acusació que pesava sobre ell”, remarca la sentència.