Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El TC es torna a retratar: Desestima el recurs d’Òmnium contra la multa de l’AEPD per la ‘gigaenquesta’

|

- Publicitat -

El Tribunal Constitucional ha desestimat també el recurs d’Òmnium Cultural contra la multa de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) imposada per aquest organisme a l’entitat i a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) en el marc de la ‘gigaenquesta’ de la consulta del 9-N. Fa dues setmanes, l’àrbitre de la Constitució ja va rebutjar l’escrit que havia presentat l’ANC. L’any 2014 l’Agència Espanyola de Protecció de Dades va imposar a les dues entitats un total de tres multes per valor de 440.000 euros per haver recollit i conservat “informació sobre dades d’ideologia sense el consentiment dels afectats”, fet que considera infraccions “molt greus” de la Llei de protecció de dades.

En el moment de la presentació dels recursos, el maig del 2020, els aleshores responsables de les dues entitats denunciaven que les multes eren “polítiques, desproporcionades i sense precedents”, i que pretenien debilitar-los econòmicament per “alimentar un clima de por” entre les organitzacions en defensa del dret a l’autodeterminació.

Publicitat

El recurs d’empara era l’últim pas necessari per poder recórrer la sanció a instàncies europees. Les dues entitats també advertien aleshores que les sancions podien constituir una infracció del dret fonamental d’associació proclamat pel Conveni Europeu dels Drets Humans.

La multa de l’AEPD es va originar arran de les denúncies presentades per Ciutadans i Vox, així com escrits anònims, contra la ‘gigaenquesta’. Segons la sentència, a l’enquesta es van tractar dades ideològiques dels ciutadans i hi va haver “una vulneració molt greu” de l’article 7.2 de la llei de protecció de dades.

La ‘gigaenquesta’ del 9-N es va emmarcar en la campanya ‘Ara és l’hora’, que integrava ANC i Òmnium, i es va promoure per “conèixer l’opinió de milers de ciutadans sobre la construcció d’un nou país”.

Et pot interessar  Els homes joves són els més espanyolistes i favorables a protegir els símbols franquistes, segons una enquesta d'Òmnium
Publicitat

Opinió

Minut a Minut