Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

El Constitucional alliçona els tribunals d’Osca: conclou que van vulnerar la presumpció d’innocència de Puig en el cas de Sixena

El Constitucional ha conclòs que la fiança s’adopta “sobre la base de mers indicis” abans del judici, i rebla que “suposa una anticipació de pena, ja que equipara acusat i culpable”

|

- Publicitat -

Clatellot del Tribunal Constitucional (TC) als tribunals d’Osca pel cas de l’exconseller Lluís Puig i les obres d’art de Sixena. Segons ha avançat ‘El Punt Avui’, el Constitucional ha acceptat el recurs presentat per Puig i ha conclòs, tal com denunciava l’exconseller, que tant el jutjat de primera instància i instrucció número 3 d’Osca, com l’audiència provincial, van vulnerar la seva presumpció d’innocència en imposar-li una fiança de 88.000 euros a l’obertura del judici oral.

El 5 de desembre del 2019, el jutjat va dictar obrir el judici oral contra Puig per un delicte de desobediència, quan va rebutjar traslladar les obres d’art de Sixena del Museu de Lleida al monestir de Santa Maria de Sixena. En el moment de l’obertura del judici, tanmateix, es va imposar a Puig una fiança de 88.000 euros, una xifra molt propera a la multa que demanava l’Ajuntament de Villanueva de Sixena, mentre que la Fiscalia demanava una fiança de 4.000 euros.

Publicitat

Puig va recórrer aquesta resolució i després la va portar a l’audiència provincial, però en tots dos casos els recursos van ser rebutjats. Posteriorment va portar el cas al TC, argumentant que aquesta fiança és “absolutament improcedent” i és contrària a la presumpció d’innocència, ja que suposa una “autèntica pena anticipada”.

Ara, i havent estudiat el recurs de Puig, el Constitucional ha conclòs que la fiança s’adopta “sobre la base de mers indicis” abans del judici, i rebla que “suposa una anticipació de pena, ja que equipara acusat i culpable” i “avança els efectes jurídics d’una només eventual sentència condemnatòria”. Amb tot, la instructora del cas “anticipa una pena que no ha sigut declarada en sentència i vulnera la presumpció d’innocència del recurrent, restringint de forma temporal la seva capacitat de disposar dels seus béns”.

Et pot interessar  Puigdemont confia que la sentència del TJUE sobre grups identificables afavorirà altres col·lectius
Publicitat

Opinió

Minut a Minut