Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

El TC anul·la els acords de la Mesa del Parlament que van permetre tramitar una moció sobre la DUI el 2018

|

- Publicitat -

El Tribunal Constitucional (TC) ha declarat nuls els acords de la Mesa del Parlament del 5 de juliol de 2018 que van permetre tramitar una moció de la CUP que feia referència a la declaració unilateral d’independència (DUI). La sentència és fruit d’un recurs de Cs, que va impugnar l’admissió del text dels anticapitalistes, i l’ha donat a conèixer aquest dijous la portaveu de la formació a Catalunya, Lorena Roldán. En una roda de premsa, ha dit que el TC els “torna a donar la raó” per “sisena vegada des de 2016” i ha acusat al president del Parlament, Roger Torrent, de “vulnerar els drets dels catalans”. “Ha recollit el testimoni de la senyora Forcadell”, ha afegit. La resolució del TC declara que s’han vulnerat els drets de funció representativa dels diputats de Cs per les decisions que va prendre la Mesa.

El TC va admetre el recurs d’empara de Cs el passat mes d’abril en considerar que l’assumpte tenia una especial transcendència constitucional. Els diputats de Cs esgrimien que aquella moció va vulnerar el seu dret a la participació política. Concretament, el text de la CUP refermava el referèndum de l’1 d’octubre de 2017, l’aprovació de la independència i la resolució del 9 de novembre de 2015 que posava en marxa el procés de ruptura, que el mateix TC havia anul·lat. Es va aprovar el 5 de juliol de 2018.

Publicitat

Roldán ha recordat que Torrent no és només el president del Parlament “sinó que també és un membre d’ERC”. “Aquella ERC amb la qual Pedro Sánchez pretén formar govern” a l’Estat, ha advertit. Per això ha demanat al secretari general del PSOE que “rectifiqui” i no busqui un acord amb els republicans per ser investit president espanyol perquè és “una mala idea” després que el TC hagi emès aquesta sentència. Per això, li ha tornat a oferir un acord que inclogui Cs i el PP per a la governabilitat de l’Estat.

Et pot interessar  El govern espanyol compleix l'amenaça i porta al Constitucional la ILP per declarar la independència

A més, Roldán ha avançat que el seu grup al Parlament presentarà una queixa formal a la Mesa i a la Junta de Portaveus per tal d’exigir que Torrent “deixi de trepitjar els drets dels ciutadans”. “Es comporta com si fos Forcadell 2.0”, ha reblat, en referència a la seva antecessora en el càrrec, Carme Forcadell.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut