Dilluns, 24 de gener de 2022 - Edició 1278
La República

El Supremo desestima tots els incidents plantejats per les defenses per la sentència del procés

Marchena no anul·larà la seva sentència repressiva i manté que la condemna per sedició és proporcional als actes comesos

Agències 29/01/2020
Imatge del jutge Manuel Marchena / ACN
La Sala Penal del Tribunal Suprem ha rebutjat anul·lar la sentència de l’1-O i defensa que les penes imposades als líders independentistes són “proporcionades a les greus comissions delictives dels condemnats” i afirma que no s’han vulnerat els seus drets. El tribunal presidit per Manuel Marchena reitera que no s’han “criminalitzat” idees ni vulnerat la llibertat de reunió, manifestació o d’expressió. A la interlocutòria feta pública aquest dimecres, el Suprem insisteix que els fets pels quals se’ls va condemnar van ser “alguna cosa més que una reunió de ciutadans que amb llibertat expressen les seves reivindicacions ideològiques” i que els fets del 20-S i l’1-O “buscaven implementar, en connivència amb les autoritats autonòmiques i líders associatius que han resultat condemnats, una normativa antidemocràtica i inconstitucional”.

En aquest sentit, el Suprem afirma que amb els incidents de nul·litat les defenses fan una “miniaturització de la transcendència dels fets” i justifica haver condemnat per sedició. A la interlocutòria, de la qual Marchena ha estat ponent, el tribunal nega que s’hagi ampliat el concepte d’alçament tumultuari i que s’hagi fet una interpretació extensiva del delicte de sedició pel qual van ser condemnat nou dels dotze líders independentistes.

Així doncs, el tribunal presidit per Marchena ha desestimat els incidents de nul·litat per vulneració de drets fonamentals que van plantejar els dotze condemnats i també ha rebutjat el que va plantejar l’acusació popular exercida per Vox.