Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

El Supremo confirma l’acord de la JEC que va retirar l’acta de diputat a Torra abans que la condemna fos ferma

|

- Publicitat -

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem espanyol ha confirmat l’acord de la Junta Electoral Central (JEC) de gener de 2020 que va declarar la inelegibilitat del llavors diputat i president de la Generalitat Quim Torra després de ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) -per sentència en aquell moment encara no ferma- a una multa i inhabilitació per mantenir una pancarta a la façana de la Generalitat amb llaços grocs i en defensa dels presos del procés malgrat l’ordre de la mateixa Junta.

En concret, es va tractar d’una inhabilitació d’1 any i 6 mesos per exercir càrrecs electes d’àmbit local, autonòmic, estatal o europeu, i també per desenvolupar funcions de govern. Aquest acord també va deixar sense efecte la credencial de diputat electe de Torra i va ordenar a la Junta Electoral Provincial de Barcelona que declarés la vacant com a diputat permanent del Parlament de Catalunya, per la circumscripció electoral de Barcelona i expedir la credencial al següent candidat de la llista de Junts per Catalunya.

Publicitat

L’alt tribunal reconeix en la sentència d’aquest divendres la legitimació del Parlament d’interposar aquest recurs, que rebutgen els partits que s’han personat en el procediment, PP i Vox, i amb dubtes de l’Advocat de l’Estat. Afegeix que la raó per haver reconegut legitimació en aquest procés radica en el fet que s’examina si és competència única del Parlament adoptar un acord com el que va adoptar la JEC o si l’incumbeix.

Et pot interessar  La JEC prohibeix a 3Cat dir 'exiliats' i 'exili' en el context del sobiranisme
Publicitat

Opinió

Minut a Minut