Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El Síndic de Greuges torna a demanar al Parlament una comissió d’investigació sobre els abusos sexuals a l’Església

|

- Publicitat -

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha comparegut aquest dilluns a la tarda al Parlament, on ha reclamat de nou que la cambra catalana creï una comissió d’investigació sobre els abusos sexuals a l’Església.

El febrer de 2019 el Síndic va emetre una resolució sobre les actuacions iniciades al voltant dels abusos sexuals infantils en institucions de l’Església catòlica, arran de les denúncies fetes públiques per possibles víctimes d’aquests abusos. El Síndic també ha opinat que les institucions segueixen sent responsables tot i que els fets hagin prescrit o els responsables directes hagin mort o deixat la institució religiosa corresponent.

Publicitat

En la resolució es posava de manifest la invisibilitat de l’abús sexual infantil, la corresponsabilitat de totes les administracions i la necessitat de la creació d’una comissió independent i externa presidida pel Síndic, amb experts reconeguts en la matèria, amb l’objectiu investigar els abusos sexuals a infants i adolescents en institucions catòliques a Catalunya.

La Comissió va rebre diverses queixes relacionades amb fets comesos per membres de diferents congregacions religioses i conclou que en institucions religioses a Catalunya en diversos moments s’han produït abusos sexuals contra infants i adolescents que han afectat diverses persones.

L’estudi també conclou que, en general, la resposta de les congregacions religioses ha estat reactiva a la presentació de les queixes, en més o menys grau, i no hi ha hagut una actitud proactiva per conèixer ni investigar altres casos que es poden haver produït al si de la seva institució. Tampoc no hi ha hagut una disposició a establir vies de reparació a favor de les víctimes, amb alguna l’excepció puntual, diu l’informe.

Et pot interessar  Eixample Respira porta al Síndic i al Tribunal de Comptes europeu la "inacció" de l'ajuntament contra la contaminació

Actualment, els diversos bisbats amb seu a Catalunya i les congregacions religioses amb presència a Catalunya disposen de procediments adreçats a la prevenció de l’abús sexual infantil, en alguns casos amb l’elaboració de protocols i la creació de comissions específiques i bústies o telèfons d’atenció davant de possibles casos d’abús.

S’han detectat diferències en els procediments adoptats per les diverses congregacions. Algunes han elaborat mecanismes amb un adequat suport professional especialitzat en la prevenció d’abusos, però en altres casos s’han detectat deficiències, com, per exemple, alguns enfocaments dels abusos sexuals, en què la prioritat sembla posada en la prevenció de riscos jurídics i la defensa jurídica de la institució davant de possibles denúncies.

Davant tot això, el Síndic ha insistit que les institucions han de facilitar i promoure el descobriment de la veritat sobre els fets, sense que la prescripció, la mort del presumpte abusador o el fet que hagi deixat de ser membre de la institució les eximeixi d’aquesta responsabilitat. També ha manifestat que les víctimes tenen dret a la reparació i, davant d’aquest dret, les institucions públiques han d’assumir la seva responsabilitat, independentment que els casos hagin prescrit segons la llei penal o no.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut