Dimarts, 16 d'agost de 2022 - Edició 1482
La República

El Síndic de Greuges de Barcelona busca les pessigolles a Felipe VI per les seves estades al Palauet Albéniz

L’actuació arriba en saber que les estades de la Casa Reial al Palauet han suposat una despesa per les arques municipals

Agències 30/06/2022

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha iniciat aquest dijous una actuació d’ofici per conèixer l’ús del Palauet Albéniz per part de la Casa Reial i altres entitats i les despeses municipals vinculades a l’edifici. L’actuació arriba després de que la sindicatura hagi tingut coneixement que les estades de la Casa Reial al Palauet Albéniz han suposat una despesa per a les arques municipals durant els darrers anys. Tot i que la sindicatura és conscient que existeix un conveni de cessió amb la monarquia a favor del Cap d’Estat, l’entitat denuncia que els comptes del consistori no reflecteixen una partida concreta que permeti constatar les despeses ocasionades per aquestes estades ni les generades pel manteniment del recinte.

El Síndic també afegeix que no ha pogut tenir accés a aquest conveni, subscrit entre l’Ajuntament i Patrimoni Nacional, i que no es pot trobar al portal de transparència del consistori.

El Palauet Albéniz, edifici catalogat com a propietat de l’Ajuntament de Barcelona, figura a la relació de l’inventari de béns immobles municipals amb data de 31 de desembre del 2020. De fet, el complex, a més de ser residència del  Rei quan és a Barcelona, s’utilitza de manera ocasional per  a actes públics de caràcter institucional.

El síndic barceloní, David Bondia, ha detallat en un comunicat tota la informació que ha demanat a l’ajuntament sobre aquesta qüestió: conèixer el contingut del conveni de cessió d’ús del Palauet Albéniz a la Casa Reial; constatar el nombre d’estades des de l’any 2017 i les despeses municipals ocasionades en les visites de la Casa Reial a Barcelona (tant al Palauet com a qualsevol immoble municipal); saber quines han estat les despeses de manteniment del Palauet; comprovar les ocasions en què l’immoble s’ha destinat a usos ciutadans i municipals, així com les despeses previstes als pressupostos municipals, identificar el nombre de peticions d’ús del Palauet per part d’entitats ciutadanes i quina ha estat la resposta de l’Ajuntament, i per últim, conèixer quines són les previsions del consistori per obrir aquest espai a la ciutadania.