Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

El secretari general de l’ONU evita mullar-se sobre Catalunya i es limita a defensar la via del diàleg

|

- Publicitat -

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha evitat pronunciar-se expressament sobre Catalunya i els recents indults del Govern espanyol als presos polítics, si bé ha defensat que el diàleg és la millor via per resoldre els problemes i que és important crear-ne les condicions. En una breu compareixença a La Moncloa al costat del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, Guterres ha sostingut que no és “propi” del seu càrrec “comentar els afers de política interna dels estats membres” de l’ONU, quan li han preguntat per Catalunya.

No obstant això, ha subratllat que per ell hi ha un “principi global essencial” que és que “tots els problemes s’han de solucionar políticament” i que “el diàleg és un instrument essencial per solucionar els problemes del nostre temps”. En aquest sentit, “crear condicions perquè el diàleg pugui fructificar sempre és una cosa molt important en les nostres societats”, ha rematat, sense esmentar en cap moment l’actuació de l’executiu espanyol ni Catalunya.

Publicitat

D’altra banda, Guterres ha ressaltat la “cooperació exemplar” d’Espanya amb el sistema de les Nacions Unides en tots els àmbits, des de la pau i la seguretat passant pels drets humans i el desenvolupament sostenible, i el compromís del Govern espanyol amb el multilateralisme. Així mateix, també ha elogiat els esforços que Espanya ha fet en matèria de canvi climàtic juntament amb la UE i el compromís amb el feminisme. Igualment, ha sostingut que el país està “a l’avantguarda” a l’hora de treballar al costat del sector privat, la societat civil o el món acadèmic i de donar-los veu en el sistema multilateral. En definitiva, “Espanya és un soci exemplar de l’ONU, està a l’avantguarda de la defensa dels valors civils i de la lluita per un multilateralisme més eficaç per respondre als reptes dramàtics que tenim en els moments que vivim”.

Et pot interessar  Sánchez demana a Feijóo que forci la dimissió d'Ayuso: "Després del que s'ha conegut avui no té excusa"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut