Edició 2266

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 08 de octubre del 2024
Edició 2266

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 08 de octubre del 2024

El recompte de persones sense llar a Badalona dobla les xifres dels darrers anys i localitza 90 veïns dormint al carrer

"Com a societat tenim un problema i hem de contribuir a millorar-ho", es lamenten les entitats del tercer sector

|

- Publicitat -

La Taula Sense Llar de Badalona, formada per entitats socials i l’Ajuntament, ha localitzat aquesta nit 90 persones dormint als carrers, una xifra que dobla la mitjana dels darrers anys. “Com a societat tenim un problema i hem de contribuir a millorar-ho”, afirma el portaveu de la Taula Sense Llar, Josep M. Lluch, en declaracions a l’ACN. El recompte es va començar a fer el 2016 i l’acció es repeteix cada dos anys amb l’objectiu de visibilitzar aquesta realitat i intentar incidir el disseny de les polítiques públiques per lluitar contra el sensellarisme. Les entitats del tercer sector expliquen que hi ha “nous perfils” de persones que mai s’havien trobat al carrer i destaquen que la crisi econòmica dels darrers anys ha fet “molt de mal”.

Publicitat

Les entitats socials i del tercer sector lamenten l’augment del sensellarisme a la ciutat i criden a visibilitzar un problema que afecta persones que “massa sovint són invisibles”. Josep M. Lluch espera que amb actuacions com el recompte es pugui “incidir” en les polítiques socials. De fet, les entitats afirmen que sense el recompte el centre de pernocta de Can Bufí Vell, obert el 2020, “no seria una realitat”.

El portaveu de les entitats afirma que hi ha un problema “transversal” a totes les ciutats metropolitanes, com és l’accés a l’habitatge i assegura que actualment hi ha persones al carrer que “mai s’hi havien trobat”. Entre els nous perfils també hi ha un gran volum de persones joves, segons les dades amb què treballa la Taula Sense Llar de Badalona.

El balanç d’aquest 2023 mostra una situació suposa un augment del 87,5% de persones dormint al carrer respecte les xifres dels anteriors recomptes. L’any 2021 (s’havia de fer el 2020 però es va ajornar per la pandèmia), es van trobar 48 persones dormint al carrer, el 2018 en van ser 57 i en el primer recompte de 2016 el recompte va acabar amb la localització de 39 persones dormint al carrer.

A més de les 90 persones que han dormit al carrer aquesta nit a Badalona, n’hi ha 135 més (111 homes i 24 dones) que han dormit en centres, pisos o pensions, gestionats per les mateixes entitats socials o per l’Ajuntament. La Taula Sense Llar també té ‘censades’ 237 persones vivint en assentament, de les quals 216 són homes i 21 són dones.

L’evolució de les persones fent nit en recursos de serveis socials i entitats és similar. El 2018 n’hi havia 172 i el 2021 van ser 299. En aquest sentit, destaca la posada en marxa l’any 2020 del centre de pernocta Can Bofí Vell, amb 45 places, i l’augment de pisos socials d’entitats, que han passat de 31 a 50 places en cinc anys, un 61% d’increment.

170 voluntaris pentinant la ciutat

El recompte ha començat de matinada per garantir que els voluntaris trobessin dormint les persones sense llar al seu punt de pernocta habitual, de tal manera que les dades reflexin la realitat de la millor manera possible. Hi han participat més de 170 voluntaris i de les 90 persones que s’han trobat dormint al carrer, 58 son homes, 6 dones i a 26 no se les ha pogut identificar.

La Taula Sense Llar de Badalona ha organitzat els voluntaris en diferents grups que han pentinat la ciutat a peu. Els principals punts de rastreig han estat bancs, caixers automàtics, porxos de finques, entrades de garatges, passos soterrats o parcs i la recerca s’ha allargat unes dues hores. Els darrers grups arribaven a la masia de Can Banús, on s’ha centralitzat el dispositiu, passades les 2 de la matinada.

Dades més qualitatives per al 2025

El pròxim recompte que es farà a Badalona serà el 2025 i les entitat ja pensen en com complementar l’acció amb informació qualitativa a través d’entrevistes a les persones sense llar que viuen a la ciutat. La situació que aboca les persones a viure al carrer, expliquen, poden ser diverses (manca de feina, pobresa econòmica, falta d’habitatge, pèrdua de les relacions familiars i socials, salut mental, addiccions…) i “tenir aquesta informació pot ajudar a entendre i enfocar millor la lluita contra el sensellarisme”.

 

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut