Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024
Edició 2125

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 20 de maig del 2024

El PSOE incompleix l’acord amb Junts i endarrereix la trobada que havien de celebrar aquest novembre

Malgrat que el PSOE ha tornat ràpidament als vells costums, Junts evita considerar-ho un "greuge"

|

- Publicitat -

Arribar a la presidència no ha estat un camí fàcil per al PSOE. Així i tot, sembla que la formació ja ha oblidat els acords i ha tornat als vells costums d’incomplir els pactes tancats amb qui li han fet suport. Ara, li ha tocat el rebre a Junts, que veu com els socialistes no només han incomplert l’acord de la Mesa del Congrés, sinó que també van de camí a incomplir l’acord d’investidura de Pedro Sánchez.

Junts i el PSOE havien pactat activar una nova taula de diàleg, que en el seu cas s’anomenava “taula de negociació”, abans que acabés el mes de novembre. No obstant això, aquesta trobada no se celebrarà dins el període acordat, ja que el PSOE ja està posant traves i endarrerint la reunió que havia de tenir lloc a Suïssa, tal com va confirmar el passat dimarts el secretari d’organització i negociador del PSOE Santos Cerdán. En ser preguntat per si mantindrien la reunió abans de dijous, quan acaba novembre, Cerdán va respondre amb un “no” rotund. 

Publicitat

Els motius pels quals s’endarrereix la trobada són, principalment, d’agenda. No obstant això, en cas de mantenir-se, el PSOE ja va avisar que no comunicaria amb antelació la reunió, mantenint així la tònica del secretisme i la discreció que ha estat present durant les setmanes de negociacions entre el PSOE i Junts.

Pel que fa a Junts, la formació independentista també aposta per l’hermetisme sobre la data de la reunió, i fa una crida a la calma evitant considerar un greuge l’incompliment del PSOE. Tanmateix, el consell nacional que se celebrava aquest dissabte, i que havia de servir per avaluar l’estratègia del partit, sí que s’ha posposat fins al mes de gener.

Et pot interessar  Puigdemont acusa el PSC d'"allunyar-se de la lluita social" pel català quan la llengua està en una situació "alarmant"

Aquest és, doncs, el segon incompliment del PSOE, ja que també comprometre’s amb l’oficialitat del català a la UE abans que tingués lloc la investidura. Per ara, Pedro Sánchez ha tornat a ser president, però no s’ha produït cap trobada amb els partits independentistes, i la petició del català continua sobre la taula dels ministres d’exteriors europeus, que encara poden rebutjar la proposta votant-hi en contra.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut