Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

El PSC augmenta la pressió a ERC pels pressupostos

|

- Publicitat -

El PSC augmenta la pressió que exerceix a ERC per la negociació (i aprovació) dels pressupostos de la Generalitat pel 2023, fent-li arribar noves exigències econòmiques pels ajuntaments de les diferents demarcacions catalanes. D’una banda, reclamen al Govern 120 milions d’euros i la construcció de 1.000 habitatges públics per a l’Ajuntament de Barcelona; de l’altra, el PSC de Girona reclama que els pressupostos de la Generalitat incloguin inversions de 80 milions d’euros per tancar “deutes històrics” al territori.

El primer secretari de la Federació de Barcelona del PSC i diputat al Parlament, Ferran Pedret, ha fet públiques les noves demandes del PSC per a Barcelona. Entre elles, reclamen al Govern 100 milions d’euros “per compensar el deute” amb l’Ajuntament de Barcelona, 20 milions d’euros per “impulsar la capitalitat econòmica” de la ciutat i la construcció de 1.000 habitatges públics a la capital catalana. Pedret ha explicat que en la proposta de pressupostos enviada dimecres a l’executiu català hi ha un annex on es reclamen aquests fons que, segons el PSC, el consistori barceloní ha gastat “en lloc de la Generalitat perquè aquesta arribava tard”. Una nova exigència en la negociació pressupostària que se suma a d’altres com l’ampliació de l’aeroport del Prat o el quart cinturó, projectes als quals l’executiu s’ha mostrat reticent per les implicacions mediambientals que suposen.

Publicitat

El primer secretari, tanmateix, ha assegurat que aquest projecte és “absolutament compatible” amb protegir l’espai natural de la zona, que fa anys que està en el punt de mira de la Comissió Europea per la degradació de l’hàbitat natural de les aus. No obstant això, el PSC no ha proposat cap altra solució per complir amb la directiva europea de protecció ambiental, limitant-se a remarcar que la CE no exigeix explícitament aquesta mesura i que els socialistes estan “reflectint” les demandes dels agricultors del Delta del Llobregat. Tanmateix, sí que insten el Govern obrir una negociació i abordar l’ampliació del Prat amb els ajuntaments implicats, AENA i la CE per trobar “una solució”, tot instint que “l’ampliació ha de ser possible”, ha insistit.

Et pot interessar  Els comuns acusen el Govern de "mentir" sobre el Hard Rock i exigeixen a Aragonès que doni explicacions al Parlament

D’altra banda, el PSC de Girona reclama que els pressupostos de la Generalitat per al 2023 incloguin inversions de 80 milions d’euros per tancar “deutes històrics” al territori. En una nova proposta, que se suma a la que els socialistes van fer arribar el passat dimecres, 28 de desembre, i a la de Pedret, els socialistes gironins volen que els comptes del 2023 incloguin “partides específiques” per redactar el projecte del nou Trueta i el Campus de Salut, poder engegar l’obra de les variants d’Olot-Les Preses i destinar 15 milions d’euros a centres educatius.

Dins aquest llistat, concreta el primer secretari del PSC de Girona, Marc Lamuà, s’hi inclou “posar fil a l’agulla” per retirar barracons, aixecar el nou institut Salvador Sunyer de Salt, l’edifici a l’institut escola Vila-romà de Palamós o el nou institut de Vilafant, segons ha recollit l’ACN.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut