Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El PSC proposa eliminar les pensions vitalícies dels expresidents del Parlament i limitar-ne les retribucions

|

- Publicitat -

El PSC ha registrat aquest dilluns, 13 de març, una proposició per modificar la llei sobre assignacions temporals i pensions als presidents del Parlament. Els socialistes tenen la voluntat d’eliminar les pensions vitalícies a la presidència de la cambra, reduir els imports i limitar-los a sis mesos, segons ha avançat ‘La Vanguardia’.

La llei actual, que data del 1998 i va modificar-se el 2003, preveu que quan un president abandona el càrrec cobri el 80% del sou durant la meitat del temps que l’ha exercit o un mínim de 4 anys; també preveu que si es moren els presidents o expresidentes del Parlament, el cònjuge vidu cobri una pensió vitalícia equivalent al 50%. Els socialistes proposen que sigui del 20% i durant 6 mesos. En el cas de la jubilació, a partir dels 65 anys ara cobren una pensió vitalícia del 60% si han exercit un mínim de 2 anys. El PSC vol que sigui un 10% durant sis mesos. Així, la reforma afectaria 5 expresidents vius: Joan Rigol, Ernest Benach, Núria de Gispert, Carme Forcadell i Roger Torrent.

Publicitat

Els socialistes sostenen que les circumstàncies que van donar sentit a la llei del 1988 “han canviat notablement”, segons recull l’ACN. “No trobem en l’actualitat presidències exercides per persones de llarga trajectòria política en la lluita per la recuperació de les institucions democràtiques i que poguessin haver trobat seriosos impediments, degut a les seves carreres de cotització, per atendre les necessitats personals i polítiques amb la dignitat i el decòrum que corresponen a les altes funcions exercides, que eren l’element nuclear de l’objecte de la llei”, afirmen. En la mateixa línia, argumenten que tampoc no es troba justificació per un “règim especial de previsió per als seus cònjuges vidus” diferent de la protecció de què ja disposen amb els sistemes de previsió social actuals.

Et pot interessar  La CUP denuncia que el Govern "ha llançat la legislatura per la borda de la mà del PSC més de dretes de la història"

A la vegada, a ulls dels socialistes, també ha canviat  “la percepció social respecte a aquest tipus de previsions específiques pel que fa als càrrecs públics”, fins al punt que poden ser percebudes com un “privilegi injustificable”.

En el cas de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, just el 12 de març s’han complert dos anys de la seva presidència però està suspesa des del juliol passat. Així doncs, amb l’actual llei podria estar en qüestió si té dret a la pensió vitalícia ja que requereix un mínim de dos anys al càrrec.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut