Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El PSC es posa al servei del PSOE i pressiona el Govern per l’ampliació de l’Aeroport del Prat

|

- Publicitat -

El PSC-Units, després que el PSOE tingués la baixesa política de trencar unilateralment l’acord amb l’executiu català, ara vol que el Parlament insti el Govern a “continuar parlant” per “transformar l’aeroport del Prat en un veritable hub intercontinental”. Els socialistes han presentat una proposta de resolució en el marc del debat de política general que forçarà que l’executiu de Junts i ERC es pronunciïn sobre l’ampliació de la infraestructura, després que el govern de Pedro Sánchez decidís suspendre la inversió. El Partit Socialista de Catalunya, que sembla haver renunciat a fer polítiques per Catalunya compleix amb el paper del seu amo i senyor i pressiona el Parlament perquè el Govern català accepti el projecte de l’ampliació de la infraestructura aeroportuària que l’executiu espanyol va cuinar en solitari.

Entre les quinze propostes de resolució presentades pel PSC, que es votaran dijous a la tarda, no n’hi ha cap que faci referència a la taula de diàleg ni al conflicte polític. Sí que n’hi ha sobre els Jocs Olímpics d’Hivern o en defensa dels Mossos d’Esquadra. El text presentat sobre l’aeroport aposta pel seu “creixement”, “respecte a la biodiversitat i a les directives ambientals”, i tenint en compte l’espai natural de la Ricarda. Aquesta proposta ha estat especialment ridícula, ja que quan el Govern va afirmar que no ampliarien l’aeroport destruint la Ricarda, el PSOE va aturar les negociacions.

Publicitat

Després dels aldarulls durant les festes de la Mercè a Barcelona i els atacs a agents a Tiana, els socialistes volen que el Parlament “condemni els aldarulls i actuacions violentes” i les agressions dirigides al Cos de Mossos d’Esquadra i a les Policies Locals. També insta el Govern a promoure accions orientades a “restituir i reforçar l’autoritat del cos” i reforçar els mecanismes de coordinació entre policies per fer front als episodis de violència “associats als botellots“. I demanen “plena cobertura” als Mossos, amb mesures com la tramitació judicial de totes les denúncies per actuacions contra l’autoritat o una reforma legislativa per preservar l’autoritat. Sembla que Illa ha heretat l’estil de portar l’aigua sempre al seu molí, al que ens tenia acostumats Iceta, i demana que es condemni la violència contra els policies, quan encara no han lamentat la violència policial contra ciutadans pacífics del Primer d’Octubre.

Els Jocs Olímpics d’Hivern és una altra de les temàtiques que el PSC aborda en les seves propostes de resolució. Volen que el Parlament insti el Govern a impulsar la candidatura Barcelona-Saragossa-Pirineus 2030. I que es dialogui i treballi conjuntant entre la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i altres consistoris implicats, i també col·laborar amb el govern espanyol i el d’Aragó “per fer viable un projecte creïble i potent”.

En el paquet de propostes de resolució que el PSC-Units ha registrat al Parlament, demanen que el Parlament es comprometi a treballar per un acord per nomenar els 112 càrrecs pendents de renovació abans que acabi l’actual període de sessions. El mateix termini posa una altra proposta de resolució per fer efectiva la renovació dels membres dels òrgans de govern de la CCMA i del CAC. Un altre cop, el PSC torna a jugar brut demanant renovacions d’òrgans per fer una columna de fum davant la llei estatal de l’audiovisual, que s’ha redactat per atacar la llengua catalana i deixar Catalunya sense mitjans ni producció audiovisual pròpia.

Et pot interessar  Collboni diu als comuns que "no hi ha motius" per no aprovar pressupostos i afirma que parlar del govern vindria després

Propostes sobre salut, indústria i universitats
En matèria de salut, els socialistes presenten la proposta de resolució més extensa. A més d’un increment en recursos, volen que es faci efectiva una auditoria independent sobre les despeses que s’han generat al sector sanitari privat arran de la pandèmia i “si és el cas, es pugui retornar als pressupostos públics” el pagament. Illa podria apuntar-se la proposta i reclamar-la també a l’executiu espanyol, ja que com a exministre de Sanitat en deu estar al corrent.

Els de Salvador Illa volen que el Govern augmenti el finançament públic a les universitats públiques en 140 milions d’euros per al pròxim pressupost; que s’acordi amb el sistema universitari un model estable de finançament i que s’augmenti el finançament públic per a la recerca no universitària en 40 milions d’euros en els pròxims comptes. També que es comprometi a tramitar el projecte de la ciència a través del procediment ordinari.

Una altra proposta de resolució aborda la Formació Professional. Volen que el Parlament constati el “greu problema de planificació de l’oferta formativa” en el darrer procés de preinscripció i que s’insti l’executiu a donar un nou impuls a l’FP i incrementar l’oferta pública de cicles formatius.

Pel que fa a indústria, el PSC reclama recuperar en els pressupostos de la Generalitat el 70% del pressupost, 150 milions d’euros, perdut en política industrial dels darrers 10 anys. Dins d’aquesta proposta de resolució, demanen “garantir i potenciar el Circuit de Barcelona-Catalunya” com una infraestructura rellevant per al sector de l’automoció, amb capacitat per atreure inversions i recursos.

El PSC també vol que el Parlament insti el Govern a impulsar, en sis mesos, el Pacte Nacional contra el despoblament i per la cohesió territorial, i crear un fons pressupostari de 100 milions d’euros per fer-ne front. I incorporen una proposta de resolució sobre la gestió dels fons Next Generation.

Absència del diàleg entre les propostes de resolució
Entre les quinze propostes de resolució que el PSC ha presentat -el màxim que podien registrar-, no n’hi ha cap que faci referència al diàleg. El president del grup parlamentari, Salvador Illa, sí que n’ha fet referència durant la seva intervenció inicial, en el debat de política general. Ha reconegut “l’actitud ferma” d’Aragonès en la defensa d’aquest espai després del xoc entre socis per la reunió, a la qual no va acabar anant cap conseller de JxCat. Val a dir, que no van assistir perquè el PSOE amb una voluntat de dividir l’executiu català, van vetar els membres proposats per Junts.

Illa no ha fet cap comentari sobre la detenció fallida de Carles Puigdemont, ni sobre la possible participació del Ministeri d’Interior en un operatiu que torna a deixar a l’altura del betum l’esperit democràtic i la separació de poders a Espanya.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut