Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

El primer ministre francès afirma amb orgull que parla català i defensa la immersió lingüística

L’actitud de Jean Castex envers la diversitat lingüística contrasta amb la dèria repressiva de l’Estat espanyol

Carme Garau 11/12/2021

Plataforma per la Llengua ha valorat positivament les declaracions del primer ministre francès, Jean Castex, qui ha afirmat que parla el català i, a més, ha defensat la immersió lingüística de La Bressola, la xarxa d’escoles catalanes a la Catalunya del Nord.

L’entrevista publicada a El País explica que Castex va ser alcalde de Prada de Conflent i que coneix com pocs la sala de màquines de l’Estat centralista i jacobí francès. El primer ministre ha defensat el reconeixement de les llengües regionals en un context marcat per la decisió del Consell Constitucional de vetar l’article d’una nova llei que permetia l’ensenyament en la llengua autòctona a les escoles públiques de regions on es parla bretó, català o basc.

“Ja no estem en l’època de la hipercentralització monàrquica que va voler esborrar els dialectes locals i les llengües regionals. Avui la República ha permès un equilibri que ara intentem confirmar”, ha assegurat. I d’exemple, ha emprat el cas de la Bressola —escola primària que practica la immersió en català— del seu municipi, Prada de Conflent. “En sortir, els escolars segueixen a l’escola intermèdia i després en l’institut, i funciona”, destaca el primer ministre.

El periodista Jaume Clotet també ha comentat les declaracions del ministre francès, que no tenen res a veure amb l’actitud repressiva d’Espanya. “Mentre Espanya ataca la immersió lingüística el primer ministre de França, Jean Castex, explica que parla català, defensa les escoles immersives i busca l’encaix de les escoles en ‘llengua regional’ al sistema constitucional francès. Viure per veure”, ha publicat en una piulada.