Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024
Edició 2104

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 29 de abril del 2024

El pressupost del Departament de Justícia preveu 20,6 milions per abordar les violències masclistes

|

- Publicitat -

El pressupost del Departament de Justícia preveu invertir 20,6 milions d’euros per abordar les violències masclistes, un 14,4% més que en els últims comptes públics aprovats pel Parlament, segons les xifres que ha presentat aquest dilluns a la tarda a la cambra catalana la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart. La titular de la cartera catalana de Justícia també ha destacat que Catalunya és el territori de l’Estat que més inverteix en justícia gratuïta, concretament 80 milions. Ubasart ha afirmat que el Departament ha augmentat el pressupost en 11,5 milions en els dos darrers exercicis, així com que el 60% de l’increment de la darrera dècada es concentra en el període 2023 – 2024.

Durant la intervenció la consellera ha instat els grups parlamentaris a aprovar uns pressupostos “decididament socials”, que “enforteixen” l’estat del benestar i que “pensen en la Catalunya sencera”.

Publicitat

La dotació total prevista per a Justícia és de 1.219 milions d’euros, un 6% més segons l’executiu, concretament 70 milions d’increment. “Són els pressupostos més alts que ha tingut mai l’àmbit de la justícia, i depassen amb escreix el 2,5% del total del pressupost de la Generalitat, que és la fita que el Parlament va proposar en una moció aprovada el novembre de 2021”, ha destacat Ubasart.

La consellera ha recordat que un 92% del pressupost es destina a l’administració de justícia (626,3 milions) i a execució penal i justícia juvenil (522 milions). El 88% de la despesa es destina a pagar nòmines i a mantenir la maquinària en funcionament, que són el capítol 1 i despesa corrent.

Pel que fa a l’administració de justícia, Ubasart ha destacat la necessitat d’avançar cap a un model més proper, àgil i de qualitat, i ha considerat que “l’increment de pressupost i efectius destinats a muscular i millorar els serveis públics” és un dels valors afegits del pressupost d’aquest any. Alhora ha matisat que aquest increment es vehicula a través de diversos programes pluriennals que responen a l’impuls de les principals polítiques públiques del departament.

Et pot interessar  Els sindicats planten Justícia i no assisteixen a la reunió per abordar les condicions laborals

En el capítol d’infraestructures, destaca una partida de 50 milions d’euros per a la millora dels equipaments judicials i penitenciaris. Alhora, el Programa d’Encàrrec d’Actuacions (PEA) ha augmentat un 110% respecte el 2023 i l’import de les inversions consignades creixen dels 267,6 milions d’euros a 561 milions. Entre d’altres, destaquen els 98 milions previstos per avançar en el nou edifici de l’Audiència Provincial de Barcelona, al Passeig Lluís Companys.

També s’inclouen 70 milions per a la construcció del Fòrum de la Justícia a Tarragona o 13,5 milions per a l’ampliació dels edificis judicials de Sabadell i Mataró, entre d’altres. Per a la construcció del Centre Obert de Barcelona hi ha previstos 44 milions i s’han consignat ja els 90 milions necessaris per iniciar el projecte de construcció de la nova presó de dones de Barcelona.

Finalment, una altra inversió destacada és la prevista per a l’àmbit de la memòria democràtica. En aquest sentit, l’aposta per consolidar el Memorial Democràtic es tradueix en un augment del 23,8% del pressupost de la institució. Els dos milions previstos han de permetre finançar les obres d’adequació de la nova seu. Per primera vegada, i si els comptes tiren endavant, disposarà d’un immoble singular i propi, al centre de Barcelona, que constituirà una seu emblemàtica del programa públic de serveis i activitats del Memorial.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut