Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024
Edició 2110

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 05 de maig del 2024

Jesús María Barrientos, president del TSJC, té la barra de dir que la llei d’amnistia no és un element de “pacificació” sinó de “discòrdia”

Barrientos afirma que la futura llei “privilegia a uns pocs per davant del conjunt de la ciutadania” i reitera que "ningú ha d'estar per sobre la llei"

|

- Publicitat -

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, ha criticat aquest dilluns durament la futura llei d’amnistia, en considerar que no aportarà “pacificació”, sinó “discòrdia”. En el seu discurs a l’acte de promesa del càrrec dels nous jutges de Catalunya, Barrientos ha assegurat que “una llei que privilegia a uns pocs per davant del conjunt de la ciutadania mai podrà ser esgrimida com un element de pacificació, sinó de discòrdia”, com, segons ell s’evidencia últimament en debats acadèmics sobre aquesta llei. “Ningú, cap persona, entitat o organització, per poderosa que es pretengui i encara que s’escudi en els vots, està per sobre la llei”.

Per a Barrientos, la llei “o és general, o no és llei”, i durant la seva vigència “obliguen per igual a tothom, inclosos els jutges”, que han d’”assegurar la seva aplicació efectiva a tots els ciutadans en pla d’igualtat, sense excepcions ni privilegis, sense espais d’impunitat, que comprometrien el caràcter general de tota llei”. Així, ha afirmat que la llei d’amnistia comprometrà “sense cap dubte” el caràcter general d’altres lleis perquè “en benefici exclusiu d’alguns exceptua l’aplicació d’altres lleis que segueixen vigents i són d’aplicació inexorable per a la generalitat de la ciutadania”.

Publicitat

Així, ha dit als nous jutges que tots ells han de garantir “el sotmetiment de tothom, també de les institucions, a la legalitat constitucional”.

Com és tradicional en els seus discursos de benvinguda als nous jutges, els ha recordat que molts d’ells arriben a una terra amb llengua i dret civil propis, i que molts dels jutjats estan força saturats de feina. També ha assegurat que la societat catalana és plural, dinàmica però també polaritzada en algunes qüestions.

Et pot interessar  L'Associació de Fiscals retreu a la Fiscalia General de l'Estat que els ocultés la petició d'un informe sobre l'amnistia

Al principi del seu discurs Barrientos ha mostrat la seva solidaritat amb les víctimes de l’edifici cremat a València i ha condemnat l’assassinat masclista de fa uns dies a Olot.

Catalunya torna a ser la comunitat amb més nous jutges

Catalunya és la comunitat autònoma a la qual aniran destinats més membres de la promoció, ja que comptarà amb un total de 44 nous jutges, el 27,5% del total, a causa de la tradicional gran xifra de places vacants. En concret, aniran a Amposta, Arenys de Mar, Blanes, Cornellà, el Prat, Esplugues, Sant Boi i Sant Feliu de Llobregat, el Vendrell, Figueres, Gavà, Girona, Granollers, la Bisbal d’Empordà, Manresa, Martorell, Mollet del Vallès, Reus, Sabadell, Tarragona, Tortosa, Valls, Vielha, Vilanova i la Geltrú, Vic i Vilafranca del Penedès. Cap nou jutge anirà destinat a les ciutats de Barcelona, Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Mataró, Rubí, Cerdanyola del Vallès, Terrassa o Lleida, entre altres.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut