Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

El president de l’Afganistan abandona el país mentre els talibans arriben a Kabul

|

- Publicitat -

Els talibans han arribat a les portes de la capital afganesa, Kabul, després d’aconseguir aquest matí el control de Jalalabad, l’altra gran ciutat que encara estava en mans del Govern. El ministre de l’Interior en funcions, el general Abdul Sattar Mirzakwal, ha promès que “la ciutat no serà atacada” i que hi haurà “una transició pacífica del poder”, en declaracions a la cadena ‘Tolo News’ que recullen mitjans de comunicació de tot el món. Mirzakwal també ha confirmat que han iniciat negociacions amb els fonamentalistes per establir un govern de transició. La mateixa cadena progovernamental informa que el president de l’Afganistan, Ashraf Ghani, ja ha abandonat el país, mentre que diversos països estan evacuant el seu personal diplomàtic.

L’ofensiva dels fonamentalistes sobre la capital ha estat sorprenentment ràpida, tenint en compte que el president estatunidenc, Joe Biden, va ordenar aquest dissabte a l’embaixada de Kabul la destrucció de “material sensible” davant la possible ocupació talibana, que calculava que trigaria almenys 72 hores, segons informen diversos mitjans americans.

Publicitat

Durant aquest dissabte, els rebels van fer-se amb el control de nou capitals de província i a dia d’avui només queden cinc governadors que no hagin entregat les seves ciutats. A més, els talibans ja tenen ocupats tots els passos fronterers.

El passat mes d’abril, Biden va anunciar la retirada de totes les tropes del país centreasiàtic abans de l’11 de setembre, després de 20 anys de guerra, essent el conflicte armat més llarg en el qual han estat involucrat els Estats Units. Des de llavors, els fonamentalistes han avançat ràpidament pel territori afganès.

La situació a l’Afganistan també manté consternades diverses personalitats catalanes, com el president inhabilitat Quim Torra, el qual ha fet una crida perquè “Catalunya doni suport als afgans en greu situació de perill i vulnerabilitat” davant la tragèdia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut