Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

El president d’Aragó demostra la seva catalanofòbia insultant als historiadors que parlen de la corona catalano-aragonesa

Javier Lambán diu que els llibres de text catalans contenen falsedats i defensa el “rigor” dels historiadors aragonesos

Agències 29/10/2019
El president d'Aragó, Javier Lambán, durant el discurs de Cap d'Any del 2017 al costat de les obres de Sixena/ Govern d'Aragó

El president d’Aragó, el socialista Javier Lambán, ha qualificat “d’absoluts mamarratxos” els historiadors catalans que “alteren” la història amb “manipulacions” que els afecten quan es qualifica la Corona d’Aragó com a “confederació catalano-aragonesa”.  Ha avançat que lluitaran contra aquestes “falsedats” des d’on sigui necessari perquè -segons ell- serveixen de fonament a altres per “destrossar la convivència a Catalunya i Espanya des de la política”. Lambán ha insistit que els llibres de text a Catalunya contenen mentides i ha defensat el “rigor” dels historiadors aragonesos que “són molts i molt bons”.

El president de l’Aragó ha fet aquestes declaracions després de presidir aquest dimarts la primera reunió d’aquesta legislatura del Consell Assessor per a l’Ensenyament de la Història. Lambán ha defensat que la història “ha de ser feta” per professionals, des de l’acadèmia i la universitat, i en aquest sentit ha denunciat que la història “s’altera” des de Catalunya, la qual cosa suposa que s’altera també la convivència. El president aragonès, ha afirmat que això ho fan els catalans per “inventar ficcions sobre nacions” que al mateix temps incorren en “responsabilitats polítiques serioses”.

Lambán ha afegit que la definició de la Corona d’Aragó com a “confederació catalano-aragonesa” no és certa i que han estat a Sicília i Nàpols per desfer les “mentides que s’estan divulgant des de la Generalitat”. El president d’Aragó lamenta que per construir la seva visió de país, el Govern recorri a una “espècie de buidat polític de la comunitat d’Aragó”.

Així mateix, Lambán també ha recordat la feina que fa el Consell com emetre informes denunciant certs llibres de text de Catalunya, amb “errors manifestats” que “fins i tot van més enllà de Catalunya”. El president aragonès ha qualificat “d’ona expansiva” la transcendència d’aquests “errors que es reprodueixen per vagància intel·lectual”. És per això que ha remarcat “l’esforç” que es farà des de l’Aragó per combatre’ls mitjançant el “rigor dels historiadors aragonesos que són molts i molt bons”.