Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024
Edició 2107

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 02 de maig del 2024

El PP europeu força l’Eurocambra a investigar els “suposats vincles” entre l’independentisme i Rússia

La proposta s'ha aprovat amb els vots de la majoria del bloc dels socialistes i els Verds, els del Partit Popular Europeu, Renovar Europa, els Conservadors i Reformistes Europeus

|

- Publicitat -

El Parlament Europeu demana a les autoritats judicials espanyoles que investiguin “de forma efectiva” les “suposades connexions” entre eurodiputats catalans i el Kremlin i els intents de Rússia de “desestabilitzar i interferir en la Unió Europea i els estats membres”. En una votació celebrada aquest dijous al ple d’Estrasburg -amb 433 vots a favor, 56 vots en contra i 18 abstencions-, els eurodiputats han tirat endavant una resolució on mostren la seva “extrema preocupació” per les “possibles relacions” entre l’independentisme català i l’administració russa, així com “les campanyes de desinformació a gran escala que Rússia ha impulsat a Catalunya”.

La resolució, impulsada pel Partit Popular Europeu i els liberals de Renovar Europa, apunta que la presumpta ingerència russa a Catalunya formaria part d’una estratègia “més àmplia” del Kremlin per promoure les divisions internes dins el club comunitari.

Publicitat

En aquest sentit, l’Eurocambra insta les autoritats nacionals a investigar els mencionats vincles i també condemna “tots els atacs als jutges que investiguin activitats d’ingerència”.

Esmenes del PP i Cs

En el capítol d’esmenes, el PP i Ciutadans han introduït alguns canvis en el text per incloure referències explícites a l’independentisme català. En l’apartat referent al context, l’eurodiputat popular Javier Zarzalejos ha aconseguit que el nom de Carles Puigdemont entri al redactat, indicant que diverses informacions periodístiques apunten a suposades reunions entre l’expresident i l’exdiplomàtic rus Nikolái Sadovnikov abans del referèndum de l’1-O.

Per la banda de Ciutadans, l’eurodiputat Adrián Vázquez ha recordat que l’eurodiputada letona investigada per ingerència russa, Tatjana Zdanoka, s’ha mostrat favorable a concedir l’amnistia a dirigents catalans. Al mateix torn, el Parlament Europeu demanarà -a través d’una esmena introduïda per la formació taronja- que els assumptes referents als eurodiputats catalans es remetin al Comitè Consultiu sobre la Conducta dels Diputats.

Et pot interessar  El Parlament Europeu diu que el Corredor Mediterrani és una "xarxa clau" i insta a que estigui completat abans del 2030

La votació de la proposició de resolució ha tirat endavant amb els vots de la majoria del bloc dels socialistes i els Verds, a banda dels vots a favor del Partit Popular Europeu, Renovar Europa i els Conservadors i Reformistes Europeus.

Al mateix temps, tant socialistes com verds han votat a favor de les esmenes de Ciutadans, tot i que han votat en contra de les esmenes introduïdes pel PP.

Debat al Parlament Europeu

La votació de la resolució s’ha produït dos dies després que la mateixa cambra celebrés un debat per discutir la interferència russa a la Unió Europea. L’intercanvi d’opinions es va organitzar arran de l’inici d’una investigació per part del Parlament a l’eurodiputada letona Tatjana Zdanoka, a qui revelacions periodístiques han assenyalat com a col·laboradora i transmissora d’informació al Servei Federal de Seguretat rus.

En el debat, formacions com el PP i Cs van referir-se també a l’independentisme català, demanant que l’Eurocambra també inclogui Carles Puigdemont en la seva llista d’investigats, coincidint amb l’ampliació del cas Volhov. De fet, la Comissió Europea, a través del vicepresident Margaritis Schinas -membre dels populars europeus- va avisar en durant el ple de “contactes regulars” i “visites organitzades” entre “un grup de secessionistes” catalans amb funcionaris russos entre els anys 2017 i 2020.

L’eurodiputat de Junts, Toni Comín, va assegurar que les acusacions eren “falses” i va defensar que un dels objectius de l’independentisme és el de treballar per una Catalunya que formi part d’una Unió Europea “més integrada”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut