L’actual portaveu de la mesquita de Ripoll, Hamid Barbach, ha afirmat que no van comprovar els antecedents d’Abdelbaki es-Satty abans de contractar-lo com a imam perquè “no tenien accés a les bases de dades policials” i perquè eren una comunitat pacífica: “No sospitaven que passaria res”, ha indicat. Ho ha dit una compareixença a la comissió d’investigació pel 17-A al Congrés en què ha apuntat que el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils els va “enganyar”. També ha admès que en almenys dues ocasions prèvies al 17-A agents de la Policia Nacional va fer visites a l’oratori, però ha avisat que aquestes trobades van ser “rutinàries” i que els agents només volien conèixer les activitats que s’hi feien o si hi havia canvis a la junta.
Hamid Barbach ha assegurat que la comunitat no tenia manera d’esbrinar els antecedents relacionats amb el tràfic de drogues i el radicalisme islàmic d’Es Satty perquè no tenia accés a les bases de dades de la policia. A preguntes de tots els portaveus ha detallat que ells només controlaven si la persona escollida com a imam tenia coneixement de la doctrina de l’islam, si havia memoritzat l’alcorà i si podia ensenyar àrab als nens. “Si haguéssim sabut que tenia antecedents, no l’hauríem contractat”, ha sentenciat. També ha apuntat que el van donar d’alta la seguretat social, per la qual cosa s’ha preguntat per què el Ministeri de l’Interior no va creuar les dades.
En aquest sentit, ha explicat que després del 17-A van decidir canviar els protocols i ha dit que ara treballen de forma coordinada amb els cossos i forces de seguretat de forma que abans de contractar algú remeten la documentació a la policia per confirmar que no hi ha antecedents ni incompatibilitats per a poder exercir la professió. “Passem tots els papers als Mossos i a la Policia Nacional”, ha subratllat.
Visites rutinàries de la Policia Nacional
Barbach ha explicat que diversos efectius de la Policia Nacional van visitar diverses vegades la mesquita de Ripoll entre gener i agost de 2017. Amb tot, les ha descrit com a “visites rutinàries”, ha especificat que duraven entre cinc i deu minuts i que, en algunes ocasions se celebraven dempeus. “Volien saber quines activitats fèiem, si hi havia canvis en la junta, canvis d’imam, queixes dels veïns o problemes”, ha detallat.
Tot i assegurar que qui atenia els policies habitualment era l’aleshores president de la mesquita, Ali Lassine, ha admès que ell mateix va reunir-se breument amb efectius d’aquest cos un dia de l’any 2016. Alhora, ha apuntat que aquests agents anaven vestits de paisà i que no sap si pertanyien al CNI. En aquest mateix sentit, ha remarcat que el seguiment de la mesquita el feia la policia espanyola, i potser la Guàrdia Civil, però mai els Mossos d’Esquadra. Després dels atemptats sí que ha explicat que hi ha hagut més visites preventives.
Adoctrinament de joves sense coneixement de l’islam
Per altra banda, ha dit que no van adonar-se del procés de radicalització dels joves de la comunitat que van acabar-se integrant a la cèl·lula islamista. Preguntat pels canvis d’aparença i comportament que els nois van experimentar i que van confirmar persones de la seva família i entorn, ha dit que a la mesquita no els van saber detectar i ha insistit en el fet que acudien poc a l’oratori.
Així mateix, s’ha mostrat convençut que Es Satty va escollir aquests joves perquè eren més vulnerables i no “en tenien ni idea de l’islam”. “Per què no em va radicalitzar a mi? Per què no em parlava a mi de la gihad?”, s’ha demanat el portaveu de la mesquita que s’ha respost a s’hi mateix assegurant que en el seu cas no hagués estat possible perquè ell sap que l’islam “no permet matar ningú”.
Col·laboració “normal” entre cossos policials
En la sessió d’aquest dimarts també ha comparegut una agent dels Tedax dels Mossos que va participar en la inspecció de l’explosió a la casa d’Alcanar que va fer servir la cèl·lula terrorista. Ha assegurat que la investigació policial i judicial va ser adequada i ha remarcat que va produir-se una “col·laboració normal” amb la Policia Nacional, la Guàrdia Civil o el CNI.
En aquesta línia, ha exposat que el seu cap d’àrea tenia “molt bona relació” amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Ha reconegut que sobre el terreny només hi van treballar Tedax dels Mossos, però ha assegurat que la policia catalana va mantenir la resta de cossos policials informats en tot moment. “No hi va haver res estrany”, ha manifestat. També ha negat que hi hagués interferències del CNI o del Ministeri de l’Interior.
Prou Explosiu per fer caure qualsevol edifici
L’agent també ha detallat que els terroristes tenien una gran quantitat d’explosiu a la casa d’Alcanar: entre 250 i 500 quilos segons estimacions dels Mossos i 97 bombones de butà que haurien funcionat com a metralla. Ha recordat que inicialment volien usar aquests materials per atemptar contra punts com la Sagrada Família o el Camp Nou i s’ha mostrat convençuda que de ser així la detonació hauria estat tan potent que “hauria tirat a terra qualsevol edifici”.
A més, ha explicat que tot i que els Mossos coneixien la tipologia d’explosiu que volia usar la cèl·lula i que es coneix com a Mare de Satan, ni la policia catalana ni cap investigació policial a tota Europa s’havia trobat mai amb quantitats tan elevades d’aquest material.