Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024
Edició 2109

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 04 de maig del 2024

El PNB anirà a la reunió amb Feijóo per “cortesia” mentre que ERC ho descarta “totalment”

Malgrat la trobada, Esteban ja ha avançat que el PNB té "clara" la seva posició i "no estarà en combinacions a les quals entri Vox"

|

- Publicitat -

El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha afirmat que la seva formació assistirà “per cortesia” a la ronda de contactes que el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, pretén fer per la sessió d’investidura, però ja ha avançat que el PNB té “clara” la seva posició i “no estarà en combinacions a les quals entri Vox”. Els populars centren les seves esperances en el PNB per obtenir els quatre vots que necessiten, però apunten també a altres latituds. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha afirmat que la seva intenció és reunir-se, tret de Bildu, amb tots els grups parlamentaris, també amb ERC i Junts. Tant la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, com fonts d’ERC ja han descartat “totalment” aquesta reunió.

Els populars han aconseguit el marge que demanaven a la presidenta del Congrés per poder “treballar” amb les formacions parlamentàries un eventual suport a la investidura de Feijóo, però les seves opcions només passen per un canvi de criteri del PNB o per les abstencions de formacions independentistes.

Publicitat

La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha afirmat aquest dimecres en entrevistes a Telecinco i Antena 3 que els populars volen “obrir una ronda de contactes per conformar una majoria més àmplia”. “Convocarem totes les forces polítiques”, ha dit, tret de Bildu.

Les mirades se centren ara en el PNB, que manté el seu ‘no’ a qualsevol equació on també hi hagi Vox. Aitor Esteban ha afirmat a ETB que anirà a la reunió “per cortesia” però que, els nacionalistes bascos tenen decidida la posició i no formarà present en cap combinació on entri Vox.

Et pot interessar  Puigdemont diu que les crítiques de Junqueras en campanya s'han de "relativitzar" i allarga la mà a ERC després del 12-M

Paral·lelament, el PSOE ha acceptat amb esportivitat el fet que la presidenta del Congrés, Francina Armengol, hagi situat la data de la investidura de Feijóo el 26 i 27 de setembre, en comptes de fer-ho la pròxima setmana.

Fonts del PSOE han recordat que és “habitual” que la presidència del Congrés concedeixi un mes de marge al candidat per trobar suports i sotmetre’s a la investidura, però han apuntat que amb aquesta demora Feijóo aconsegueix “temps” per evitar que emergeixi la remor interna al seu partit.

Segons el PSOE l’objectiu del líder dels populars no és ser investit, perquè “sap que no té els vots necessaris”, sinó que se celebrin noves eleccions.

Bildu, per la seva banda, també considera que amb la seva elecció la presidenta del Congrés ha allargat “innecessàriament” la investidura, perquè en aquest termini Feijóo seguirà sense obtenir els vots necessaris per a ser investit. “Serà una pèrdua de temps que només evidenciarà la incapacitat de les dretes reaccionàries per formar govern”, han sentenciat fonts de la formació abertzale.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut