Dimarts, 18 de gener de 2022 - Edició 1272
La República

El PDeCAT reivindica la seva centralitat i demana fugir de “clixés” en la reordenació de JxCat

Solsona diu que ells estan preparats per a les eleccions: “La idea és si es vol anar amb nosaltres o no”

Agències 01/03/2020

El portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, ha reivindicat la centralitat que representa el seu partit i ha reclamat fugir de “clixés” a l’hora de definir quin model de societat volen i a qui representen en la reordenació de l’espai polític de JxCat.

En una entrevista d’Europa Press, ha recordat que els estatuts del PDeCAT ja recullen que són un partit independentista, però que ha de concretar-se “quin model de país es vol, més enllà de l’objectiu nacional” en les negociacions que s’estan duent a terme amb la resta d’actors que configuren JxCat –La Crida i independents–.

“Som un partit independentista, demòcrata, republicà, feminista, humanista, europeista. No som d’esquerres, tampoc de dretes. Què defensem? La part central, ni una cosa ni l’altra”, ha reivindicat.

Per a Solsona, que també és diputat de JxCat al Parlament, deixar clar què representen i a qui s’adrecen en la reordenació de l’espai implica abordar per quin model d’escola, sanitat i d’economia productiva s’aposta, entre altres qüestions.

Segons ell, l’única base doctrinal a l’espai de JxCat és la del PDeCAT, i assegura que han mirat de confluir i sumar en molts àmbits, però ara veu necessari unificar el discurs de totes les ànimes que l’integren.

 

Prudència

Després d’apel·lar a la prudència perquè les negociacions fructifiquin, ha deixat clar que, si no hi ha un acord, el PDeCAT “existeix i vol continuar existint”, i que són els únics que poden activar els mecanismes necessaris per concórrer en unes eleccions.

“Nosaltres hi som, nosaltres no ens escindim de ningú. La idea és si es vol anar amb nosaltres o no”, ha subratllat Solsona, sense aclarir si hi ha la possibilitat que es presentin en solitari.

Si fos el cas, el PDeCAT activaria les primàries per elegir el candidat a les eleccions, i ha recalcat que no participaran d’un “càsting públic” de possibles noms.

 

Sobre Pascal

Després que l’excoordinadora del PDeCAT Marta Pascal renunciés al seu escó al Senat perquè no comparteix l’estratègia de JxCat, Solsona ha explicat que no comparteix les seves crítiques a l’espai polític, però respecta la seva decisió.

“La seva decisió és lògica i coherent amb el que diu”, ha defensat Solsona, que no veu incompatible les seves crítiques amb el fet que continuï com a associada al PDeCAT.

 

El país de demà’

En cas que la plataforma ‘El País de demà’ salti a l’arena política i Pascal s’hi impliqués, el portaveu del PDeCAT ha rebutjat fer hipòtesis i ha recordat que també hi ha membres del partit que pertanyen a la Crida.

Sobre si veu marge de col·laboració amb ells, tenint en compte que l’impulsen sectors vinculats a l’extinta CiU, Solsona ha defensat que propugnar la unitat “no pot partir de la premissa d’excloure gent que, per tradició i idees, puguin confluir”.