Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

El PDeCat diu que ha aconseguit el traspàs a la Generalitat de 232 MEUR de Rodalies pel seu ‘sí’ als Pressupostos

|

- Publicitat -

El portaveu del PDeCat al Congrés, Ferran Bel, ha exposat aquest dilluns l’acord assolit amb el govern espanyol per votar favorablement als pressupostos generals de l’Estat per al 2021 que inclou, entre altres, el traspàs a la Generalitat de 232 milions d’euros per a Rodalies. En roda de premsa al Congrés Bel ha explicat que aquests no són els pressupostos que ell hagués dissenyat, però ha apuntat que són uns comptes millors que els del 2018 i ha criticat formacions que “es mantenen en la comoditat de la no negociació”. “Nosaltres busquem enviar un missatge clar a la ciutadania sobre que som un partit independentista i alhora busquem millorar el dia a dia dels catalans”.

En roda de premsa al Congrés, Bel ha assegurat que l’acord es va tancar aquest diumenge i ha apuntat que els seus quatre diputats poden fer aportacions al que ha de ser una “legislatura llarga”. L’acord per al traspàs de 232 milions d’euros a la Generalitat es farà realitat a través d’una esmena transaccional que es registra aquest dilluns i que es votarà al ple de pressupostos aquest dimarts.

Publicitat

Segons Bel es tracta d’una vella reivindicació. “La gestió de Rodalies es va traslladar el 2009, però no va anar acompanyada dels recursos que els continua mantenint l’Estat i haurien d’haver estat des d’un principi a mans de la Generalitat”. Fruit de l’acord la Generalitat disposarà d’aquests recursos i per tant tindrà “una capacitat real per gestionar les Rodalies”.

L’esmena de Rodalies se suma a altres com una que “garantirà la continuïtat de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)” fruit de la laboralització dels seus professors i també una altra que inclou la dotació pressupostària perquè l’estació del TGV de l’Aeroport de Girona sigui “una realitat”, i dues més per millorar la R3 entre Ripoll i Puigdcerdà i la R-12 entre Lleida i Manresa. A més, l’acord inclou esmenes per a la Fundació Dalí i el Monestir de Poblet.

En total, segons Bel, els acords ascendeixen a una dotació de 240 MEUR i l’aprovació dels pressupostos “marca l’inici d’una legislatura que havia arrancat amb moltes dificultats”. “Aquests no són els pressupostos que jo hagués dissenyat”, ha afirmat Bel, “però en tot cas la negociació és aquesta”.

Oberts a acords amb un hipotètic govern d’ERC
Preguntat per una hipotètica victòria d’ERC a les eleccions del 14-F, Bel ha apuntat qye “Si ERC guanya les eleccions a Catalunya tindrà la responsabilitat de constituir un govern i buscar les majories necessàries”. “Clar que estarem disposats a negociar amb un partit independentista si guanya les eleccions, però ho farem amb unes condicions clares de què pensa fer el govern, i si hem de tenir com a referència el que està fent el govern de la Generalitat en les pròximes setmanes no ens genera confiança”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut