Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

El PDeCat aposta per una coalició amb la Crida per encarar les eleccions al Parlament

|

- Publicitat -

El PDeCAT ha posat sobre la taula de la Crida crear una coalició electoral sota el paraigües de la marca JxCat de cara a les eleccions al Parlament. Fonts de la formació que lidera David Bonvehí asseguren que en els darrers dies han optat per centrar la seva oferta a Carles Puigdemont i Jordi Sánchez –en les reunions de Waterloo i Lledoners- en aquest fórmula. Interpreten que la coalició electoral seria el mètode que els permetria no trencar, mantenir la marca conjunta de Junts per Catalunya, i ajornar per a més endavant la decisió de confluir o no en una sola organització amb la creació d’un nou partit. Amb tot, les mateixes fonts admeten que, tot i veure avenços en la negociació, les posicions del PDeCAT i la Crida segueixen distants.

Des del PDeCAT asseguren que estan decidits a que la negociació arribi a bon port, però reclamen que totes les parts moguin posicions. No afirmen clarament que Sánchez i Puigdemont estiguin enrocats però sí volen deixar clar que des del partit de Bonvehí han estat capaços d’explorar totes les possibilitats i fer apostes concretes sempre que no passin per la seva dissolució. És per això que reclamen que la negociació parteixi des del reconeixement mutu, des de la base que el PDeCAT pot aportar tant com la Crida i que això es posi al servei de l’entesa de tot l’espai de JxCat.

Publicitat

En aquest sentit, l’aposta que a hores d’ara fa el PDeCAT –i així li ha fet arribar en les últimes reunions a Puigdemont i Sànchez- és centrar-se en formar una coalició electoral entre la Crida i el partit de Bonvehí. Fonts de la direcció expliquen que aquesta fórmula entra dins els paràmetres del mandat que van rebre dels seus associats i que permet, a més, que tot l’entorn de JxCat acabi confluint en una entesa també organitzativa més endavant, si la col·laboració s’estreny i tot funciona com esperen.

Et pot interessar  Puigdemont confia que la sentència del TJUE sobre grups identificables afavorirà altres col·lectius

La proximitat de les eleccions al Parlament els empeny també a urgir tancar, al menys, aquesta part. Però són conscients també que hi ha marge de maniobra, donat que el president de la Generalitat, Quim Torra, encara no ha posat data als comicis i fins a després de l’aprovació dels pressupostos no anunciarà quan convocarà les eleccions. Amb tot, no neguen que el projecte de coalició sota les sigles de JxCat és el que millor resultats els podria donar, i que a més podria ser la base d’una futura organització única.

Malgrat tot, expliquen que entenen que des de la Crida hagin de sospesar tots els pros i contres de l’oferta i confien que les converses segueixin avançant. I és que el PDeCAT nega que la negociació estigui encallada i afirma que veuen avenços malgrat no poder albirar encara un acord. Tot i això, esperen que la decisió final arribi en breu i que no es dilati en el temps, cosa que forçaria a un acord in extremis si les eleccions es convoquessin abans de tancar el pacte.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut