Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El Parlament suspèn les noves condicions de jornada per ser massa similars a les polèmiques llicències per edat

|

- Publicitat -

La Mesa ha reculat i la Comissió d’Afers Institucionals (CAI) del Parlament no ha votat finalment sobre les dues noves figures per als treballadors de més de 60 anys: una excedència voluntària retribuïda i una reducció de jornada.

Tot i que la mateixa Mesa dimarts passat aprovava portar-ho a votació, gràcies al ‘sí’ d’ERC, Junts i PSC, avui ha retirat el punt de l’ordre del dia. Segons avança 324, fonts pròximes a la presidenta del Parlament Laura Borràs asseguren que no està convençuda perquè les noves condicions són “molt similars” i no eliminen el privilegi de les llicències per edat.

Publicitat

Quines serien les novetats?

L’acord estableix que els treballadors a partir dels 60 anys poden optar a una excedència voluntària incentivada sempre que els hi quedin 5 anys com a màxim per complir l’edat legal de jubilació i que portin, com a mínim, quinze anys treballats al Parlament. En aquests casos, els funcionaris que s’hi acullin cobraran un sou equivalent a la pensió de jubilació que els hi correspondria si es jubilessin.

D’altra banda, pel que fa a la reducció de jornada, es preveu oferir tres modalitats diferents per als treballadors de més de 60 anys que han treballat com a mínim 15 anys: una reducció progressiva de la jornada des d’una sisena part quan falten 5 anys per a la jubilació fins a la meitat quan falta un any cobrant la totalitat del sou; reduir la meitat de la jornada amb un salari d’entre el 80% i el 100% en funció del temps que falta fins a la jubilació forçosa; o reduir una tercera part la jornada laboral cobrant el 95% del sou.

La creació de les dues noves figures arriba després que el Parlament eliminés les polèmiques llicències per edat, la possibilitat que els treballadors de la cambra cobrin el seu sou sense acudir al seu lloc de feina els últims anys de la seva vida professional.

Et pot interessar  El Constitucional treu les urpes contra la ILP per declarar la independència aprovada al Parlament

Ara cal prendre una decisió sobre els treballadors que tenien autoritzada una llicència per edat abans que es derogués l’article 79, que regulava aquesta figura. Inicialment, es va fixar l’abril com a data límit, però es va ajornar fins al 17 de juny. Així doncs, es tracta d’un nou ajornament, ara fins a l’11 de juliol, ja que encara no hi ha acord amb el Consell de Personal que representa els treballadors del Parlament.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut