Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Parlament reprova Campuzano per la polèmica sobre la residència de gent gran de Santa Coloma de Gramenet

Tots els grups menys ERC donen suport a les mocions de PSC i Junts per censurar l'actitud del conseller

|

- Publicitat -

El Parlament ha reprovat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, arran de la polèmica per la residència de gent gran a Santa Coloma de Gramenet. Tant el PSC-Units com JxCat demanaven la reprovació del conseller en dues mocions i totes dues han tirat endavant amb el suport de tots els grups, excepte d’ERC.

Els grups l’han censurat per “vincular la creació d’una segona residència pública al municipi als resultats a les eleccions” d’ERC. En aquest sentit, la cambra creu que la seva actitud representa un menysteniment de les institucions de Catalunya i un ús inapropiat del seu càrrec. El Parlament també ha retret a Campuzano que no hagi comparegut de manera immediata per donar explicacions.

Publicitat

El Parlament també ha demanat al Govern que porti a terme, en el termini de dos mesos, les modificacions de crèdit necessàries en el pressupost que possibilitin la residència pública a Santa Coloma de Gramenet.

Et pot interessar  VÍDEO | Rufián es defensa de les crítiques sobre la residència a Santa Coloma de Gramenet: "No és un xantatge"

La cambra també ha instat l’executiu de Pere Aragonès a presentar en el termini de tres mesos una planificació territorial per programar la construcció de residències i centres de dia públics per a gent gran i persones amb discapacitat en els terrenys municipals cedits a la Generalitat. A més, han reclamat que es faci efectiu, en un mes, l’increment d’un 4% de les tarifes a tot el sector social.

La reprovació de Campuzano ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els grups, menys dels republicans. A la moció del PSC-Units, que s’ha debatut i votat més tard que la de Junts durant la sessió del matí, quatre diputats de Vox s’han abstingut per error.

Junts i PSC contra ERC

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha donat per “inaugurada” la campanya electoral amb la reprovació del conseller. Per la seva banda, el diputat d’ERC Jordi Orobitg ha negat que Campuzano prometés una segona residència a Santa Coloma si guanyava ERC: “Va explicitar les condicions que es demanarien a l’ajuntament, guanyés qui guanyés”. Els republicans creuen que la reprovació es demana per electoralisme i per la proximitat de les eleccions municipals. Alhora, creuen que s’està “trivialitzant” aquest mecanisme parlamentari, que hauria de fer-se servir “per a situacions que necessitessin un correctiu”.

El portaveu adjunt del PSC-Units, Raúl Moreno, ha considerat que l’actitud de Campuzano és “impròpia i greu”: “No pot anar repartint residències segons el color polític del municipi”. Tanmateix, veu agreujant que el conseller “no hagi demanat perdó” i que encara no hagi comparegut a la cambra. A més, ha replicat als republicans que el tret d’inici per la campanya electoral de les municipals no la inicien amb la petició de reprovació, sinó que ja va començar amb les declaracions de Campuzano a Santa Coloma.

La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha criticat que la Generalitat “hipotequi equipaments bàsics a resultats electorals”. Ha titllat l’actitud de Campuzano “d’inacceptable” i ha alertat que “fa trontollar” la llibertat de vot dels ciutadans a l’hora d’escollir quina candidatura voten i, alhora, perjudica els altres municipis que queden fora de la planificació.

Des del PSC, des de Junts i també des de la majoria de grups parlamentaris, han criticat la manera com el Govern es relaciona amb l’oposició. “Catalunya no té un suport molt minoritari i actua amb ambició de majoria absoluta”, ha dit Sales. Per la seva banda, la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ha carregat contra la “incapacitat de buscar acords” de l’executiu, tot i la “debilitat pels pocs diputats que li donen suport”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut