Edició 2114

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de maig del 2024
Edició 2114

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 09 de maig del 2024

El Parlament reconeix l’1-O com a “fita clau” i es compromet a assolir la república “a través de l’exercici democràtic”

|

- Publicitat -

El Parlament ha aprovat una proposta de resolució per reconèixer el referèndum de l’1-O com “una fita clau” en la defensa de la democràcia i l’autodeterminació i s’ha reafirmat en què els valors de l’1-O i el 3-O “marquen la direcció a seguir per construir definitivament la república”. A proposta d’ERC, la cambra ha manifestat el “compromís inequívoc” per treballar i assolir la República Catalana “a través de l’exercici democràtic”. La proposta s’ha aprovat amb els únics vots a favor d’ERC i Junts i l’abstenció de la CUP i els comuns.

A banda, s’ha rebutjat una proposta de resolució dels comuns sobre l’acord de claredat, on es buscava que el Parlament instés a convocar la taula de partits catalans per “impulsar un acord de claredat i presentar-lo posteriorment a la taula de diàleg”. També s’ha rebutjat demanar que l’acord de claredat “unifiqui criteris i estableixi les bases i condicions per poder fer un referèndum efectiu i acordat sobre l’estatus polític de Catalunya, on tothom s’hi senti inclòs i on tothom accepti el resultat i s’acordi el procediment, les condicions per a dur-lo a terme i la interpretació del seu resultat. S’ha rebutjat amb els únics vots a favor dels comuns i d’ERC. Junts s’hi ha abstingut i la resta de grups hi ha votat en contra.

Publicitat

La cambra ha aprovat una proposta de resolució de Junts per instar el Govern perquè les diferents conselleries “segueixin desplegant plans específics per reduir la dependència de les estructures polítiques i econòmiques” de l’Estat, a augmentar la sobirania de Catalunya en tots els camps i a “preparar-se per exercir el dret a l’autodeterminació”. Hi ha votat a favor els dos partits a Govern però ha pogut tirar endavant amb l’abstenció de la CUP.

Et pot interessar  El Tribunal de Comptes ignora l'amnistia i demana 3,1 milions d'euros a Puigdemont, Junqueras, Mas i la resta d’encausats pel ‘procés’ i l'-1O

El Parlament ha rebutjat la proposta de resolució de la CUP que proposava apostar per la negociació internacional davant l'”immobilisme” de l’Estat. La iniciativa també volia que s’instés el Govern a adreçar-se, abans d’acabar el 2022, a les Nacions Unides, la Comissió Europea i el Consell d’Europa per reclamar “amb urgència” una resolució democràtica del conflicte basada en l’autodeterminació i l’amnistia”. Només hi ha votat a favor la CUP, mentre que Junts s’hi ha abstingut i la resta de grups hi han votat en contra.

També s’ha aprovat la proposta del PSC per instar el Govern a “propiciar un espai de diàleg entre les formacions polítiques de Catalunya” amb els vots a favor de PSC, ERC i comuns.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut