Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

El Parlament posa en marxa una comissió d’estudi per “determinar el deute històric de l’Estat amb Catalunya”

ERC, JxCat i CUP donen llum verda a la proposta, els comuns s’abstenen i el PSC, Vox, Cs i PPC la rebutgen

Agències 09/02/2022
L'hemicicle del Parlament amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, intervenint durant la sessió de control al president | ACN

El Parlament ha aprovat crear una comissió d’estudi per “determinar el deute històric de l’Estat amb Catalunya fruit dels incompliments i les polítiques dutes a terme per l’Estat espanyol en les darreres dècades”. La iniciativa, de la mà de JxCat, ha tirat endavant amb el suport d’ERC, Junts i la CUP-NCG; l’abstenció d’En Comú Podem i els vots en contra del PSC-Units, Vox, Cs i PPC. La comissió, que s’haurà de constituir pròximament, la integrarà un membre de cada grup parlamentari i es preveu que hi puguin assistir tècnics, especialistes i membres d’entitats. Té una durada prevista de sis mesos i podrà redactar un informe final.

El diputat de JxCat Joan Canadell ha lamentat el “dèficit persistent i continuat” i ha afirmat que “no és casualitat”: “És discriminació per raó d’origen, cosa que la Constitució espanyola no permet”. Ha opinat que la comissió ha de servir per quantificar el “deute històric” exacte de l’Estat amb Catalunya. I ha negat que esperin que l’Estat espanyol “pagui tot el que deu”: “Quan ens toqui, tot seran excuses per dir que no se’ns paga”.

Lluís Salvadó (ERC) ha expressat que “quantificar els problemes pot ser positiu” mitjançant la comissió. Amb tot, ha dit que el deute històric no es resoldrà en el marc de l’autonomia, sinó en el marc de la república catalana. I ha emplaçat PSC i comuns a treballar des del govern espanyol per un nou sistema de finançament, caducat des de fa anys, si consideren que és la solució.