Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El Parlament no publicarà la moció sobre autodeterminació després que el TC l’hagi suspès

|

- Publicitat -

El Butlletí Oficial del Parlament (Bopc) no publicarà la moció de la CUP que expressa la voluntat de la cambra d'”exercir de manera concreta el dret a l’autodeterminació i de respectar la voluntat del poble català”, després que el Tribunal Constitucional (TC) l’hagi suspès.

Fonts parlamentàries han explicat que en la reunió de la mesa del Parlament, el lletrat major, Joan Ridao, s’ha pronunciat en contra de publicar la moció en el Bopc perquè el secretari general, Xavier Muro, que és qui té competències en les publicacions del Parlament, no hi era present, i el president de la cambra, Roger Torrent, no s’ha manifestat.

Publicitat

Les mateixes fonts han assegurat que el fet que el Bopc no publiqui el text suposa que no hi haurà derivacions jurídiques, tot i que altres fonts avisen que la tramitació de la moció sí que pot tenir conseqüències.

La moció s’ha aprovat en el ple tres minuts després que el Parlament hagi rebut la comunicació del TC que suspenia l’acord de la Mesa pel qual es va admetre el text.

Segons aquestes fonts, l’alt tribunal havia enviat la comunicació minuts abans que es votés la moció, però el correu electrònic ha trigat diversos minuts a enviar-se, per la qual cosa el Parlament l’ha rebut una vegada ja s’havia aprovat la iniciativa de la CUP.

En la reunió també s’ha aprovat incloure en l’ordre del dia del ple d’aquest dimecres la votació de les peticions de compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha presentat Cs, PSC-Units, PP i els comuns per la seva presumpta relació amb els CDR empresonats.

Reacció dels CDR

Els CDR han reaccionat al fet que el Parlament no publicarà la moció sobre autodeterminació després que el TC l’hagi suspès reclamant-los que segueixin el pas al carrer. “30 dies al carrer, desafiant la repressió. 30 dies al carrer, desobeint la injustícia. 30 dies per la llibertat i la República. I vosaltres no sou capaços de fer un petit acte de desobediència?”, han qüestionat als polítics independentistes per a avisar-los que “la Revolta Popular us passarà per sobre”.

Torrent al·lega que no publicarà la moció de la CUP al BOPC per decisió dels serveis jurídics. Segons fonts de la presidència del Parlament, no es publicarà per decisió dels lletrats. “La publicació és una potestat dels serveis jurídics, que també han estat requerits pel Tribunal Constitucional”, asseguren des de l’entorn de Torrent. En aquest sentit, el president ha volgut també expressar “tota la solidaritat antirepressiva amb ells que han d’exercir les seves responsabilitats en una situació d’absoluta anormalitat democràtica”. Segons les mateixes fonts, Torrent segueix “disposat a assumir les conseqüències que es derivin de la defensa” de la llibertat dels diputats “per a parlar de tot al ple”. “Però el que no farà és posar en risc els funcionaris de la cambra, perquè entén que són els representants polítics els qui han d’assumir responsabilitats”. I és per això que no es publicarà, al·legant que són els lletrats qui han pres la decisió i no volen que es faci.

Et pot interessar  Estrada planteja el 12-M com un "plebiscit" entre una política "dependent de l'Estat" i "un nou rumb"

De la mateixa manera, insisteixen que el president de la cambra considera “inacceptable que el govern espanyol continuï amb la judicialització i amb els intents de censura del Parlament”. “Malgrat tot, el president garantirà la llibertat d’expressió dels diputats i les diputades. I fa una crida al govern espanyol a actuar amb coratge per abordar una solució democràtica al conflicte que passi pel diàleg i no pels tribunals”, afegeixen fonts de l’equip de Torrent.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut