Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

El Parlament demana al Suprem que no retiri l’escó a Borràs fins que resolgui la qüestió

La cambra catalana argumenta que la retirada de la credencial seria "irreversible" i que la decisió de JEC envaeix la seva autonomia

|

- Publicitat -

El Parlament continua lluitant contra la retirada de l’escó a Laura Borràs. La cambra catalana ha fet arribat al Tribunal Suprem (TS) un escrit jurídic per demanar com a mesura cautelar la suspensió de la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de deixar sense efecte la credencial de diputada de la presidenta del Parlament suspesa. Així mateix, demana al tribunal que no retiri l’escó fins que resolgui la qüestió perquè seria “irreversible”.

Un altre dels arguments de la cambra catalana és que la decisió de la Junta Electoral suposa una invasió de la seva autonomia. El Parlament va enviar divendres passat el recurs i el Tribunal Suprem ha donat deu dies a la JEC perquè s’hi pronunciï. De moment, el TS ha denegat a Borràs la suspensió cautelaríssima de la seva retirada de l’escó.

Publicitat

El recurs contenciós administratiu està firmat pel lletrat major del Parlament, Miquel Palomares, i els lletrats Antoni Bayona i Jan Sarsanedas. Entre els arguments, al·lega que la pèrdua de credencial de Borràs i la seva eventual substitució també afecta el Parlament. D’una banda, pel caràcter personal del càrrec. I perquè es pot interpretar que afecta l’àmbit de l’autonomia parlamentària i les atribucions del Parlament

Així mateix, recorda que la Mesa del Parlament va acordar el passat 28 de juliol suspendre els drets i deures de Borràs quan se li va obrir judici oral, tal com estableix l’article 25.4 del reglament de la cambra catalana. I explica que des d’aquesta data, Borràs ja no exerceix com a presidenta del Parlament i que ha estat substituïda en les seves funcions per la vicepresidenta primera, Alba Vergés. Igualment, deixa clar que tampoc exerceix com a diputada i que no cobra.

Et pot interessar  La JEC considera propaganda electoral la proposta de finançament singular d'Aragonès

“L’acord de la JEC es contraposa a aquest acord de la Mesa i incideix en la competència del Parlament”, defensa el recurs del Parlament. La cambra catalana argumenta que no hi ha cap motiu per considerar que suspendre la decisió de la JEC “pertorbi greument l’interès general ni de tercers, ni causi cap altre tipus de perjudici”.

Uns efectes irreparables

En aquest sentit, alerta que si es fa efectiva la retirada de l’escó tindria “efectes irreparables”. D’una banda, per privar una persona de l’exercici d’un càrrec electe i, d’altra banda, per la dificultat de poder recuperar l’acta en cas d’una sentència que doni la raó al recurs. I és que, tal com recorda l’escrit del Parlament, la legislació electoral no estableix cap mecanisme per revertir una substitució una vegada s’ha fet efectiva. A més, subratlla que en el cas de Borràs també suposaria que deixés de ser presidenta del Parlament i obligaria a posar en marxa el procediment per substituir-la.

Un altre dels arguments és que el Tribunal Constitucional (TC) encara no s’ha pronunciat sobre els recursos d’empara de l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà i de l’expresident de la Generalitat Quim Torra. Així doncs, afirma que “és obligat extremar les precaucions”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut